Проф. Николай Габровски: Трябва да се готвим за най-лошото през зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8814257 www.24chasa.bg
проф. Габровски Кадър: БНТ

Уви, лятото няма да е на наша страна относно разпространението на новия коронавирус, съобщи проф. д-р Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия и зам.-директор на "Пирогов".

Забравихме ли COVID-19 и ще ни напомни ли отново за себе си? - по темата коментира д-р Габровски в студиото на БНТ.

Веднъж влязъл в организма, ние нямаме контрол над COVID-19, призна зам.-шефът на "Пирогов". "Това е една многолика болест, опасна не само за възрастни, но и за младите", обясни неврохирургът.

"Очаквахме да остане само в Азия, не се получи. Имахме надежди, че лятото ще ограничи коронавируса по естествен начин. Пак не стана. Няма ваксина, няма лекарство", добави професорът.

"Трябва да се готвим за лошото през зимата, когато заразата ще се примеси с останалите вируси. Пък дано минем само със страховете. Хубавото е, че колегите вече са подготвени, удържахме на първоначалния стрес, когато не знаехме абсолютно нищо", успокои проф. Габровски.

Когато се спазваха мерките и имаше дисциплина, резултатите бяха обнадеждаващи. Сега сме по-добре подготвени като здравни системи не само у нас, но и по света, каза професорът.         

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина