Още 20 млн. лв. компенсации в земеделието

https://www.24chasa.bg/novini/article/8814467 www.24chasa.bg
Министерството на земеделието.

С близо 120 млн. лв. ще бъдат подпомогнати земеделците по мярката COVID-19 от Програмата за развитие на селските райони, съобщи Министерски съвет. Увеличението с 20 млн. над първоначалните 100 млн. лв. е от съфинансирането от българския бюджет.

Програмирането на извънредната мярка стана възможно по инициатива на България, която бе подкрепена от всички членки на ЕС.

Подпомагането е разработено в три подмерки. Първата е за чувствителните сектори - плодове и зеленчуци, рози, лозя, декоративни растения, животновъдство и пчеларство. Размерът на помощта зависи от вида на стопанството.

Втората подмярка е за всички останали в растениевъдството, свиневъдството и птицевъдството. Плащането по нея е 30 лв. за едно заето лице в стопанство, отглеждащо други селскостопански култури, извън допустимите по първото направление. За отглеждащите свине ставката е 245 лв.на заето лице, а за птицефермите - 430 лв. Таванът е 7000 евро на един кандидат.

Третата подмярка включва подпомагане на малките и средни предприятия, преработващи земеделска продукция. Те могат да избират между 2 варианта. При първия помощта е 5% от декларираните приходи за 2019 г., при условие че има 20% спад на приходите за 4 месеца през 2020 г. Другата алтернатива е по 270 лв. на едно заето лице. Максимумът за предприятие е до 50 хил. евро.