Боядисването на протеста във вторник по часове (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8814618 www.24chasa.bg

Първите протестиращи пристигнаха още около 16,20 часа във вторник, а повечето хора дойдоха пред президентството около 18 часа. Последва кратко шествие до Народното събрание, което бързо се върна пред президентството.

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ, ФЕЙСБУК И БИ ТИ ВИ

19,45 часа 

След като около 19,20 ч протестиращите вече се бяха събрали, част от тях поеха на голямо шествие. Поведоха го политогът и собственик на сайтове за фалшиви новини Арман Бабикян, адвокатът Николай Хаджигенов и скулпторът проф. Велислав Минеков, самопровъзгласили се за “Отровното трио”. Походът тръгна по бул. “Дондуков”, мина покрай парламента, МВР и Съдебната палата. Демонстрантите викаха “Оставка” и “Всеки ден ще е така до победата!”.

20,35 часа 

Демонстрантите от шествието се завърнаха на площада между президентството и МС. Там се сляха с тези, които бяха останали в триъгълника на властта.

21,20 часа 

Част от протестиращите запалиха димки. Те бяха в цветовете на трибагреника - бяло, зелено и червено. Някои от държащите ги бяха с маски и качулки. Други обаче не криеха лицата си. След кратък престой с димките в ръка групичката си тръгна от протеста.

22,10 часа 

Двама младежи се покатериха на сградата на бившия Партиен дом, сега Народно събрание 2, с транспарант. Множеството бурно ги аплодираше, докато се качваха, а аплодисментите станаха още по-силни при опъването на плаката, на който бе изписано “Продава се”. Това е стартът на ескалацията. Младежите, опънали го, започнаха да слизат, а протестиращите им направиха заслон, за да не бъдат арестувани. Заради вятъра плакатът падна, бяха хвърлени и две бомби, както и стъклени бутилки. От едната младеж падна, а полицията отиде да му помага. Демонстранти обаче решиха, че униформените ще го арестуват, и се втурнаха към вратата на бившия Партиен дом. Счупиха 5 от 8-те стъкла на вратата, преди от МВР да направят кордон и да ги изтласкат от импровизираната трибуна.

22,30 часа 

Тогава провокатори започнаха да мятат стъклени бутилки и кутии с червена боя. Един жандармерист бе одраскан по лицето от стъкло, а друг униформен беше изритан в корема. Шефът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че това ставало под команда на един от демонстрантите. 6-има души бяха задържани веднага, а на сутринта след преглед на записи в ареста попаднаха още 7 души. Повечето са известни като част от агитките, един е с условна присъда за дрога. Единственият с повдигнато обвинение в сряда беше 25-годишният Любомир Велков. Той е регистриран за побой. По-ранните съобщенията за очаквано окървавяне на протеста наистина се потвърдиха.

В сряда обвинияемият Васил Божков обяви във фейсбук, че младите мъже от ексцесиите са служители на охранителната фирма “Делта гард”, собственост на Димитър Спасов, познат и като Митко Каратиста. Компанията придружи ЧСИ-то, което превзе либийския танкер БАДР на пристанището в Бургас.