Латвия въвежда задължителна регистрация на посетителите от чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/8814760 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Латвийското правителство въвежда задължителна регистрация на посетителите от други страни с цел да контролира разпространението на коронавируса, заяви премиерът Кришянис Каринш, цитиран от ДПА, предаде БТА.

От 16 юли лицата, влизащи в балтийската страна от чужбина, ще трябва да се регистрират при пристигането си, заяви Каринш, като подчерта, че правилото важи и за пристигащите с частни самолети и яхти.

Първоначално регистрацията ще се извършва с хартиени документи, но до три седмици се очаква да бъде въведена електронна система.
Задължителното събиране на данни цели да помогне за ограничаване на разпространението на коронавируса в Латвия, като се налагат карантинните правила.

"Наясно сме, че съществува потенциален, реален риск от хората, идващи в Латвия от така наречените високорискови райони или страни, където болестта е много по-разпространена, отколкото в Латвия и в сигурните граници на Европа", подчерта Каринш.

През юни Латвия отвори границите си за посетители от европейски страни с ниски равнища на заразяване. По-късно страната започна да допуска и лица, пристигащи от списък от страни, сметнати за безопасни от ЕС.

Посетителите от страни с до 15 случая на 100 000 жители няма да трябва да се подлагат на двуседмична карантина при влизане в Латвия.

Целта на задължителната регистрация е да се накажат тези, които нарушават правилата за карантина. Правителството предвижда евентуално отнемане на разрешителни за пребиваване или визи, макар че за тази цел ще има нужда от одобрението на парламента.

В Латвия са открити 1178 заразени с коронавируса и 31 смъртни случая, свързани с Ковид-19. Според официални данни последните случаи са привнесени от чужбина, отбелязва ДПА.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина