Владо Бучковски: Договорът за добросъседство може да бъде преразгледан

https://www.24chasa.bg/novini/article/8814909 www.24chasa.bg
Бучковски даде интервюто си за БНТ, облечен с фланелка на Бразилия. Кадър БНТ

Изборите са тест за проевропейската политика на социалдемократите в Северна Македония. Ако управлението в страната се смени, вероятно договорът за добросъседство с България ще бъде преразгледан. Това прогнозира бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски (2004-2006) пред БНТ.

Вотът е третият на Балканите, който се провежда в условия на COVID-19. Пандемията промени предизброната кампания - лиши я от масови митинги, но пък я съпътстваха серия от компромати.

"Гражданите на република Македония са непредвидливи. Всичко може да повлияе на резултата, защото отзивът на гласачите очаквам да бъде около 50%",  отговори той на въпрос дали коронавирусът може да повлияе на резултатите от вота..

5 коалиции и партии се борят за 120 депутатски места. Според прогнозите нито социалдемократите, нито ВМРО-ДПМНЕ ще спечелят мнозинство и ще търсят коалиция с албанците.

"Коалицията, която ще бъде направена, зависи от резултатите. Имаше много силна конфронтация между Заев и Ахмети, досегашните партньори, но смятам, че е само част от кампанията", каза още Бучковски.

Социалдемократите залагат на евро-атлантическата интеграция на страната. Според ВМРО-ДПМНЕ, обаче, подобна външна политика е отказ от македонската идентичност.

"Много пъти повтарям - не можем да я сменим историята, но от нас зависи, политиците в България и Македония дали ще градим общо", добави той.

COVID-19 вече зададе и задачите на новото правителство. Пандемията създаде сериозни проблеми в Северна Македония, затова и решаването им трябва да е приоритет на новия кабинет, смята бившият премиер Владо Бучковски.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда