Харалан Александров: Засега Борисов няма причини да подава оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/8815161 www.24chasa.bg
Харалан Александров, СНИМКА: Архив

"Не възприемам протестите като драма. Протестът си има собствен живот, това е един автономен механизъм. Тези хора са се самоовластили. Една част от протестиращите са онези диваци, които се опитват да предизвикват конфликти, слава богу, че са локализирани. Друга част са леко амортизираните политически лица, които се опитват да си поизлъскат имиджа. Останалите хора, които са там обаче, имат празнично преживяване. Те имат преживяване за възстановена общност и това е особено остро в режим на излизане от карантината, което е твърде изтощаващо за нормалното съзнание.", каза социалният антрополог Харалан Александров пред БНТ.

"Светът е в доста сериозно разместване. Решихме, че бедствието е минало, но всъщност то настъпва със страшна сила. След едното бедствие настъпва второ. В този смисъл ние имаме нужда от карнавал, от празник, от радостно усещане, че сме част от общност, т.е. връщаме си контрола с този протест. Случая в Росенец показа желанието на хората да обхождат такива пространства, които се приемат като контролирани, сенчести, а днес пък ще пият кафе с Пеевски в Бояна. Много вероятно е да открият, че хората, които виним за състоянието им, да не са толкова драматични. В колективното въображение имаме едни образи, със сигурност на Пеевски е най-страховитият. И днес предстои той бъде направен да бъде опитомен и това ще бъде доброто развитие. Това ще намали напрежението. Ще стане не народът срещу ДПС или ГЕРБ, а народът срещу лошите. "Лошите" са много ясно окомплектовани. Това е част от магическото въображение на протеста, част от това преживяване за всемогъщество, което е инфантилно.", поясни Александров.

"Те искат оставката на премиера, на Гешев, ако може и на Доган и Пеевски. Засега Борисов обаче няма причини да подава оставка. Това е много висок политически риск, и от друга страна - отговорност пред държавата. Пред Борисов идентификацията с държавността е много висока и това вероятно ще надделее. Това е единственото изпълнимо искане на протеста.", поясни Александров.

"Колкото до оставка на главния прокурор, протестите могат да продължат 6 години, защото главният прокурор е така позициониран, че не може да бъде отстранен по този начин. Честата поява на Иван Гешев пред медиите не е говорене пред обществото, а НА обществото. Той говори от позициите на морална инстанция. Има много ясен дневен ред за възстановяване на справедливостта, който обаче започна да се разминава с обществения дневен ред в условия на кризата. У хората има копнеж за посочване на виновни, наказване, осъждане. Ние продължаваме да вярваме, че с наказателни репресии ще се справил с моралните проблеми. Обаче се оказа, че това, от което истински се нуждаем и за което копнеят хората, е спокойствие и стабилност. Затова изключителната активност на прокуратурата, особено с влизането в президентството, създава допълнително усещане за тревога", каза антропологът.

"Ние имаме усещането, че нашето общество е натрошено. И в момента през протестите по начина, по който се събират на хорото, общността отново възниква и в режим на празнично преживяване има чувството, че е свързано. Има усещане за радост, за щастие. Това са две неща - разделението на институции и обединението на площада. Докато са там, в този протяжен момент, отблъскваме напиращата реалност, която идва със страшна сила, като поддържаме усещането за радост. Ще дам един конкретен пример. Имам близки приятели, с много добри позиции в западни компании, които изненадващо решиха да се върнат. Те си идват, защото най-после видели България каквато копнеят да видят. Нещо като протестен туризъм. Те рискуват да се върнат обратно и да бъдат карантинирани. Но като минат протестите, ние ще останем в този батак, който се задава, а те ще си отидат на хубавите позиции в Европа. Дано не ми се обидят", категоричен е Харалан Александров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой като нея! Антония Петрова пори южните морета с яхта и семейство! "Семейство Батинкови плаваме и ветроходстваме по архипелаг Спорадите! Стартирахме от Волос, през всички интересни точки в континенталната част на юг, до островите Скопелос, Скиатос, Алонисос, Скирос и още много необитаеми острови, до които може да се стигне само с яхта

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина