Радио Китай: Опитите на САЩ да заплашват Китай чрез хонконгския въпрос са обречени на провал

https://www.24chasa.bg/novini/article/8815566 www.24chasa.bg

Наскоро, независимо от недоволство на Китай, американският Конгрес прие Закон за автономията на Хонконг, в който се критикуват действията на Пекин да защити националната си сигурност в спецрайона и го заплашват с налагане на санкции. Този вид злоупотреба с „юрисдикция с дългата ръка“ е груба намеса във вътрешните работи на Китай и сериозно нарушава международното право и основните норми на международните отношения, както и за пореден път показва лицемерието на някои американски политици по въпроса за Хонконг. Опитите им са поставени под сериозно съмнение от международната общност и тези, които ратуват за истината, а това ги обрича на провал.

След избухването на безредиците в Хонконг през юни миналата година, с подкрепата на чужди сили, радикални демонстранти атакуваха публични институции, парализираха трафика, нападнаха цивилни, в резултат районът изпадна в състояние на хаос. Техните действия се оказаха и директно предизвикателство срещу политиката „една държава, две системи“, застрашавайки сериозно националната сигурност на Китай. Международната общност обаче смята, че Законът за националната сигурност на Хонконг е в съответствие с правните принципи, ситуацията в района и очакванията на гражданите му за спокойствие и развитие.

Някои американски политици обаче се притесняват, че ситуацията в Хонконг може да се стабилизира. И това е напълно естествено, тъй като през изминалите 30 години от 1984 до 2014 г. американският Конгрес е обсъждал над 60 закона свързани с Хонконг. Това продължава и досега. От срещата на конгресмени с представители на радикалните демонстранти до манипулацията, наречена „Закон за правата на човека и демокрацията в Хонконг“, приет през миналата година, редица американски политици не жалят усилия в опитите си да подкрепят антикитайските сили.

Член 2 от Устава на ООН ясно урежда важни принципи като „суверенно равенство“ и ненамеса в „събития, по същество принадлежащи към националната юрисдикция на която и да е държава“ и други. Според Декларацията за принципите на международното право, приета от Генералната асамблея на ООН през 1970 г., никоя държава или групи от държави нямат право директно или индиректно да се месят във вътрешните или дипломатическите дела на други страни под какъвто и да е предлог. Така че обявените от САЩ санкции срещу Пекин нарушават международното право и основните норми на международните отношения.

Всички санкции са като нож с две остриета. Използването на „хонконгската карта“ от страна на САЩ като средство за ограничаване развитието на Китай и извличане на политически дивиденти ще навреди също на собствените им интереси. Към момента 85 000 американци живеят в Хонконг, повече от 1300 американски компании и близо 300 регионални техни централи имат бизнес там. През последното десетилетие САЩ имат най-високия търговски излишък с Хонконг сред останалите си търговски партньори, което показва, че налагането на санкциите е глупав ход.

(От Радио Китай)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка