"Адевърул": България и Хърватия - в "чакалнята" на еврозоната, а Румъния не отговаря на нито един критерий

https://www.24chasa.bg/novini/article/8815821 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейската централна банка съобщи миналата седмица, че България и Хърватия са приети във валутно-курсовия механизъм ERM II, т. нар. "чакалня" на еврозоната, а Румъния в момента не отговаря на нито един от критериите за номинална конвергенция, пише в. "Адевърул" в статия, озаглавена "България и Хърватия в ERM II, а Румъния?".

Авторът - известният румънски икономист Даниел Даяну, напомня, че в "чакалнята" се стои най-малко две години, като в случая с България валутният борд може да бъде запазен в този период до фактическото приемане на еврото.

Съпоставяйки ключови икономически показатели като баланса по външната текуща сметка и държавния бюджет в продължение на няколко години, Даяну отбелязва, че от 2013 г. България отчита излишък по текущата сметка, като размерът му е бил 4 процента от БВП през 2019 г. Хърватия вървеше по същата линия от 2014 г., постигайки излишък от около 3 процента от БВП след двуцифрени дефицити преди 2009 г. Що се отнася до държавния бюджет, България имаше излишък от около 2 процента от БВП през 2019 г., а Хърватия беше около нулата, посочва икономистът.

За сравнение през 2019 г. бюджетният дефицит на Румъния беше 4,3 процента от БВП, а дефицитът по текущата сметка - около 4,6 процента от БВП. При подобни данни каквато и да е дискусия за влизане на Румъния в ERM2 би била неправдоподобна, отбелязва Даяну.

"Румъния подчерта желанието си да влезе в еврозоната с програмата за конвергенция, одобрена от правителството през 2020 г. (...), но докато не сложим ред в публичните финанси, няма да намерим начин да имаме по-малки външни дефицити, а конкретен диалог с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК) ще бъде труден", подчертава анализаторът. Той напомня, че ситуацията в момента се усложнява и от бремето на пандемията, последствията от която все още не са ясни.

Румъния вече не отговаря на нито един критерий за номинална конвергенция (както сочат анализите на ЕК и ЕЦБ от юни), освен това е единствената страна от ЕС, подложена на процедура за прекомерен дефицит, а натискът върху държавния бюджет продължава да бъде голям, отбелязва икономистът, цитиран от БТА.

Той изтъква, че ако Румъния иска да влезе в ERM II, задължително трябва да извърши трайна макроикономическа корекция веднага щом бъде преодолян ефектът от пандемията. Тази корекция включва увеличаване на бюджетните приходи, рационализация на разходите, подкрепа на структурните реформи чрез интензивно усвояване на еврофондове, подобряване на конкурентноспособността на икономиката и ограничаване на външния дефицит.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Съпругата на нападателя на хокейния "Питсбърг" Евгени Малкин - Ана Кастерова, попадна в Топ 20 на най-сексапилните жени в Русия. Класацията бе изготвена от читателите на местното издание на списание "Максим". Красивата госпожа, която е спортна водеща, заема 17-ото място. Първа в певицата Ана Плетньова

Съпругата на Рио Фърдинанд – Кейт, се ядоса на коментар в социалните мрежи. Тя беше обвинена от последовател в лъжа, че кара тежка бременност. Това извади извън нерви жената на бившия капитан на "Манчестър Юнайтед", която го нареди добре под коментара. Кейт е в напреднала бременност и в скоро време тя ще дари Фърдинанд с четвърто дете

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми