Първанов за разговора с Борисов: И в най-тежка политическа криза трябва да има диалог

https://www.24chasa.bg/novini/article/8816236 www.24chasa.bg
Георги Първанов

„Смятам за нормално в най-тежкия момент, в условия на най-тежка политическа криза, да има отворени линии за диалог на хора от политиката, които са на различни идеологически позиции и опоненти, каквито сме ние с Борисов. Трябва да има диалог от двете страни на барикадата.“ Така президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов потвърди пред „24 часа“, че е разговарял с премиера Бойко Борисов. По-рано днес Борисов обяви пред медиите, че Първанов му се е обадил преди ден.

„Разговорът беше свързан с това, че е добре да се направи анализ и сравнение между протестите през 1996-1997 г., когато аз бях на барикадата, и сегашната ситуация. Един такъв анализ би бил полезен не само на управляващите и опозицията, но и на обществото като цяло“, коментира Първанов. И напомни, че преди 25 г. той самият е трябвало да реагира на протести в контекста и условията на тежки икономическа криза, външна изолация, зърнена криза. Докато сега проблемите са по-различни и исканията на огромна част от протестиращите са справедливи, допълни той.

„Във всеки случай – аз имам тежък опит от подобен протест и показах как се действа, когато управляващите разбират, че потенциалът вече е изчерпан. В такива случаи няма нищо по-естествено от това да се отиде на резервната скамейка, да се сдаде властта“, допълни Първанов. Но уточни, че не може да дава съвети на премиера, защото управляващата коалиция си има своя стратегия и политика.

Какво е мнението на Първанов по отношение на проверките на главния прокурор и поведението на президента Румен Радев – четете утре в хартиеното издание на „24 часа“.