"168 часа": Как големите протести от 1886 г. родиха първите "рубладжии"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8816524 www.24chasa.bg
Пророческият сън на Стефан Стамболов за битката с мечката се сбъдва - той е съсечен с ятаган от русофили.

Стамболов се бори да наложи прозападен владетел, но пророческият му сън за кървавата битка с мечката се сбъдва

Русия обстрелва Варна, бясна, че не приемаме грузински княз за цар

Първите големи протести, разделили обществото на русофили и русофоби, които раждат термина "рубладжии", стават известни като "Българската криза".

"Всичко започва, когато през 1886 г. руснаците организират детронирането на княз Батенберг, избухват русофилски бунтове и с помощта на български офицери княз Александър Първи Български е изведен от страната", разказва пред "168 часа" историкът Лъчезар Стоянов, който е сред малцината допуснати в руските архиви и е наясно с много непознати моменти в историята ни.

С отстраняването на княза започват първите големи сблъсъци

между русофили и русофоби.

Търговците и банкерите се борят за прозападна ориентация на България, защото не виждат смисъл да развиват икономически отношения с Русия. Тя разполага единствено с жито, а след Освобождението икономиката ни се нуждае от финанси и нови технологии.

"Настъпва дипломатическа криза, защото се засяга статутът на българския владетел, който по решение на Берлинския договор се предлага от Русия, одобрява се от Великите сили и се избира от българите - обяснява Стоянов. - Той се възкачва на трона едва след като султанът издава документ, че е съгласен. Така всички тогавашни Велики сили са ангажирани в този процес."

Това е период, изпъстрен с размирици - преврат, контрапреврат. България е разделена на две - За и Против Русия.

"Руснаците изпращат тук свои емисари,

опитват се да правят агитации - казва Стоянов. - Настояват да не се свиква Велико народно събрание, защото българският владетел се избира само от него. За щастие пропагандата не успява, патриотите у нас блокират русофилите и предателите, които срещу рубли обслужват Русия. Така се ражда терминът "рубладжии".

"Тогава хората

не се борят

за хляба,

борят се за идеали, за чиста политика - казва историкът. - Дали да сме суверенна държава и да отстояваме своите интереси, или да се подчиним на руснаците. Русия блокира българския избор, предлагат ни един пропил се грузинец за цар - Николай Мингрели, като целта е той да бъде пионка в нейните ръце." Българските регенти отказват да го приемат, Великите сили също не го одобряват.

Следосвобожденските ни политици отново отстояват своя проевропейски и прозападен избор.

"Българите избираме Валдемар Датски, който отговаря на условията и дори е обсъждан от Великите сили, но Русия изпраща остра нота срещу това, придружена с военна заплаха - казва историкът. - Така започва “Българската криза” и това става термин във всички световни енциклопедии по дипломация и международни отношения. Руснаците искат да ни подчинят."

Заради битките с Русия цар Борис III първоначално е кръстен като католик и едва впоследствие минава в православието.
Заради битките с Русия цар Борис III първоначално е кръстен като католик и едва впоследствие минава в православието.

Като първа стъпка Русия скъсва дипломатическите отношения с България и това продължава 10 години - между 1886 и 1896 г. Очевидно този жест не дава никакъв резултат и следосвобожденските ни политици не отстъпват.

"Тогава Русия ни заплашва и подготвя десант с морската си пехота - казва Стоянов. - С 1400 души и два от най-модерните си кораби. Варна е бомбардирана и руската империя открито ни заплашва, че се готвят да ни окупират."

Как за разлика от 1944 г. късметът ни сработва сякаш свише, четете ТУК.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане