Рохани обсъди с Путин ядрената сделка, борбата срещу пандемията и Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/8817611 www.24chasa.bg
Президентът на Иран Хасан Рохани. СНИМКА: Ройтерс

Иранският президент Хасан Рохани в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин потвърди ангажираността на Техеран с ядрената сделка, съобщи днес пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Телефонният разговор се състоя по инициатива на иранската страна.
"Подробно бяха обсъдени различни аспекти от изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма. Хасан Рохани потвърди ангажираността на Иран със споразумението и готовността на страната за равноправно взаимодействие както с всички участници в нея, така и с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Пресслужбата на Кремъл отбеляза, че иранският президент е благодарил също на Путин "за последователната позиция на Русия в подкрепа на запазването и реализирането на ядрената сделка".

От своя страна, руският лидер е подчертал, че "ядрената сделка остава важно споразумение, допринасящо за гарантиране на стабилността и сигурността в света".

"Хасан Рохани и Владимир Путин се информираха взаимно за предприеманите мерки за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция. Договорено е продължаване на сътрудничеството в борбата с пандемията, включително по линията на здравните министерства", се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от БТА.

"Изразена бе взаимна готовност за по-нататъшна тясна координация за целите на постигането на траен мир и подобряване на хуманитарната ситуация в Сирия", съобщи пресслужбата на руския президент.

При обмяната на мнения за ситуацията в Сирия Путин и Рохани "са отбелязали своевременността на решенията, взети на организираната на 1 юли по инициатива на иранската страна тристранна видеоконферентна среща на президентите на държавите гаранти на Астанинския процес".

Двамата президенти са засегнали в разговора си и "редица актуални теми от двустранния дневен ред, включително реализирането на големи съвместни проекти в енергетиката".

Иранският президент е поздравил Путин за успешното произвеждане на референдума за промени в конституцията на Русия.

По време на разговора е постигната "уговорка за продължаване на контактите на различни равнища", обобщи пресслужбата на Кремъл.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи