Лагард: ЕЦБ смята, че ЕС ще одобри възстановителния фонд за 750 млрд. евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/8817671 www.24chasa.bg
Кристин Лагард. Снимка РОЙТЕРС

Европейската централна банка предполага, че Европейският съюз ще приеме плана за икономическо възстановяване от коронавирусната криза в размер на 750 милиарда евро.

Това заяви в четвъртък президентът на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференция след края на редовното заседание на централната банка, на което не бяха направени промени в досегашната парична и лихвена политика, предава БНР.

Лагард също така коментира, че ЕЦБ очаква по-голямата част от средствата във възстановителния фонд да бъдат предоставяни под формата на безвъзмездни средства, а не като заеми.

Тя отбеляза, че очакванията са високи, тъй като сделката трябва да помогне на блока да премине към "дигитализиране" и "позеленяване" на икономиката на Европейския съюз.

Предстои лидерите на 27-те държави от ЕС да се срещнат в петък и събота, за да се опитат да преодолеят различията си относно това как ще функционира фондът за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

Някои богати северни държави предпочитат този фонд да предоставя повече заеми и по-малко безвъзмездни средства на южните им партньори, които бяха засегнати по-силно от коронавирусната пандемия, като същите т.нар. "пестеливи" страни членки призовават за икономически реформи като предпоставки за достъп до финансирането от фонда за икономическо възстановяване.

"Нашето предположение е, че фондът за възстановяване ще бъде одобрен и ще бъде силна смесица от безвъзмездни средства в по-голямата си част и по-малко заеми", заяви Кристин Лагард на днешната редовна пресконференция на ЕЦБ.

"Със сигурност има много силни очаквания, които са свързани с преодоляването на щетите в онези страни и сектори, които бяха масово наранени от коронавирусната епидемия", отбеляза тя.

Според нея "амбициозната и координирана фискална политика остава от ключово значение". Фискалните мерки, насочени към противодействие на коронавирусната икономическа криза, трябва да бъдат "временни и целенасочени" за подпомагане на работници, бизнес и държави, отбеляза тя на пресконференцията.

Управителният съвет на ЕЦБ приветства силно плановете за "ЕС от следващо поколение" - новият инструмент на Европейската комисия за икономическо възстановяване, добави Лагард, призовавайки европейските лидери "да постигнат бързо съгласие" относно финансовият пакет, който би помогнал за "подмладяването" на икономиките на единния блок.

Относно политиките на самата ЕЦБ, Кристин Лагард посочи, че вероятно ще бъде използван целият размер на "Пандемичната програма за спешни покупки на активи" (PEPP), за да бъде подкрепено възстановяването на Еврозоната от коронавирусната криза.

Тя подчерта гъвкавостта като "ключов аспект" на програмата, добавяйки, че паричната политика на банката е подходяща и в момента няма причина да бъде преразгледана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България