Дариткова: Безотговорно е да тласнем България към криза със служебен кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/8817940 www.24chasa.bg
Даниела Дариткова КАДЪР: БНТ

"Главното за нас в момента е да отчетем позицията на парламентарното мнозинство и на парламента, което ще стане при гласуването на предстоящия вот на недоверие. Ние смятаме, че това управление има гарантирана парламентарна подкрепа и ако се налагат някакви промени, те трябва да се случат след преодоляването на вота на недоверие, което съм сигурна, че ще стане в началото на следващата седмица". Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

На въпрос за поисканите от премиера министерски оставки без консултации с коалиционните партньори тя заяви:

Понякога диалогът с коалиционните партньори е доста напрегнат. В случая по-голямата парламентарна група е в правото си да предприеме действия, които после да съобрази с коалиционните партньори. Още по-голямо е правото на премиера в това отношение.

По думите ѝ в този случай е било важно "да се изчистят някои спекулации" - че ГЕРБ и ДПС управляват съвместно, че ГЕРБ е зависима от ДПС.

"С това спекулира опозицията в лицето на БСП. За съжаление, с това спекулират понякога и нашите коалиционни партньори, когато се стигне до разговори за отделни законопроекти и не се приемат всички техни предложения. Това е удобна спекулация", отбеляза Дариткова.

За нея е непонятно защо във времето се е стигнало до "сатанизирането" на депутатите от ДПС.

При някои гласувания ние наистина сме разчитали на тяхната подкрепа, защото те имат много ясна евроатлантическа позиция. Не крия, че те са ни подкрепяли, когато е било нужно да се препотвърждават национални приоритети", призна тя, но акцентира: "Но при всички гласувания, които касаят отношението към правителството - вотове на недоверие, гласуване на бюджет, те винаги са гласували "против", така както и другите опозиционни партии в парламента.

Според Дариткова целта на тези спекулации в момента са "да отслабят позициите на ПП ГЕРБ".

За да можем да твърдим, че няма политическа криза, трябва да гарантираме, че имаме достатъчно силно парламентарно мнозинство.

Тя беше категорична, че е "изключително безотговорно в момента да се тласне България към друга криза със служебно правителство, което по закон и Конституция не носи достатъчно голяма отговорност".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и