“Балкански поток” май няма да спира, бил част от вътрешната ни мрежа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8818125 www.24chasa.bg
Строежът на газовата връзка с Гърция продължава и в момента.

Газовата връзка с Гърция също продължава да се строи

Строителството на “Балкански поток” най-вероятно няма да бъде спряно, коментираха неофициално източници от властта.

Приятелско прострелване в крака. Така високопоставен човек, близък до газовите проекти, коментира възможните американски санкции за фирмите, които строят “Турски поток”, и евентуалната възможност да бъде засегнат “Балкански поток”. А компресорните станции, които се строят у нас, са американски, Ситибанк е сред кандидатите за осигуряване на кредитиране на “Булгартрансгаз”.

Друг аргумент е, че през България няма трасе на “Турски поток”. Проектът, който в момента се реализира, е “Балкански поток” и е разширение на газопреносната инфраструктура на “Булгартрансгаз” успоредно на северния газопровод до българо-сръбската граница. Той се осъществява според правилата на ЕС, казва Кирил Темелков, бивш шеф на газовия оператор, сега представител на Българската газова асоциация.

Газовият експерт Христо Казанджиев не се притеснява от преки последици от санкции на САЩ. Възможно е да има косвени - забавяне на проекта, както и финансови затруднения.

Енергийният анализатор Атанас Тасев припомня, че беше правен търг за резервиране на капацитета на тръбата с окончателни оферти, което отговаря на третия либерализационен пакет на ЕС.

Всичките специалисти припомнят, че по газопровода до сръбската граница може да се пренася не само руски газ, тъй като има 20% свободен капацитет.

А говорител на ЕК коментира по повод на американските санкции, че комисията не се произнася по изявления и заплахи. ЕК винаги се стремяла разширението на “Северен поток” и други тръбопроводи да се извършва прозрачно и без дискриминация и според международното и европейското право в областта на енергетиката.

Сред експертите липсват притеснения, че няма да бъде завършен и интерконекторът с Гърция. А в четвъртък изпълнителните директори на проектната компания ICGB от българска и гръцка страна Теодора Георгиева и Константинос Караянакос провериха напредъка по строителните дейности. Близо 110 км от терена вече са разчистени. Около 100 км тръби са доставени, над 45 км са разнесени по трасето, а над 10 км са заварени.