Окончателно! Британски учени: Хидроксихлорохинът не лекува COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8818533 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Британски учени публикуваха предварителните резултати от първите обхватни клинични проучвания с използването на антималарийното лекарство хидроксихлорохин при лечението на COVID-19, съобщава електронната библиотека medRxiv.

Опитите потвърдиха, че този препарат не помага на пациентите, а понякога и влошава здравословното им състояние. "Предварителните резултати от нашите рандомизирани клинични изпитания свидетелстват за това ,че хидроксихлорохинът не е ефикасно средство за лечение на пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Нещо повече, те прекарваха повече време в болница, по-често умираха или се нуждаеха от апарати за изкуствена вентилация, в сравнение с пациентите, лекувани с традиционни методи", написаха учените.

Британските медици от асоциацията "Рикавъри" под ръководството на професора от Оксфордския университет Мартин Ландрей проведоха първите своите клинични проучвания с участието на 1500 доброволци, заболели от COVID-19, които се съгласиха да вземат участие в експериментите. Паралелно медиците наблюдаваха здравните показатели на около 300 хиляди британски пациенти, станали жертва на коронавирусната инфекция и получили традиционна терапия, предава БТА.

Експериментът протекъл при такива условия, при които нито лекарите, нито пациентите знаели какво точно получават доброволците. Дали големи дози хидроксихлорохин, или таблетки плацебо, в които не се съдържал противомаларийния препарат. Това обезпечило максимална обективност на клиничното проучване.

Приемът на хидроксихлорохин не донесъл никакви ползи на заболелите. В течение на един месец 26,8 на сто от получилите хидроксихлорохин не могли да се справят с инфекцията. Процентите на пациентите на плацебо се оказали с по-добър шанс - 25 на сто не могли да се справят с инфекцията в продължение на 30 дни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов