"Гардиън": Европейският съюз беше тотално неподготвен за пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8818732 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският съюз е бил тотално неподготвен за пандемията от коронавирус, а самостоятелните реакции на държавите са попречили още повече на колективното справяне с кризата. Това са част от заключенията в разследване на британския вестник "Гардиън" за отговора на COVID-19.

Две европейски агенции, свързани със здравеопазването, предупреждават още през януари 2020 г. за надвисналата опасност. В началото обаче тревожните сигнали остават нечути, става ясно от материала на изданието. На среща на 17 януари се явяват едва 12 от 27 представители на европейски здравни министерства, плюс този на Великобритания, предава Би Ти Ви.

Дни по-късно, на специална пресконференция, кризисният координационен екип на Европейската комисия е шокиран от отсъствието на журналисти в залата. Медиите предпочитат да отразяват Брекзит.

Първата среща на европейските здравни министри обаче се бави с 3 седмици. Причината – хърватският министър, който трябва да я организира, е забъркан във финансов скандал в родината си.

Оказва се, че европейските държави нямат предпазни средства, защото са унищожили негодните и не са попълнили запасите си. Например, през 2011 г. Франция разполага с над милиард и половина маски, а в началото на тази година – едва със 117 милиона.

И когато осъзнават проблема в началото на март 2020 г., правителствата на 15 от 27-те държави членки ограничават търговията на предпазни средства и лекарства.

"Така призивът на Италия за помощ е посрещнат с оглушително мълчание. Просто защото никой не е готов", заключва "Гардиън".