Девет от всеки десет жертви в Италия са починали от, а не с COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8820015 www.24chasa.bg

В Италия при 89 на сто от смъртните случаи при положителни за COVID-19 пациенти причината е била именно вирусът, а не придружаващите заболявания. Само при останалите 11 на сто смъртта е настъпила вследствие на сърдечно-съдови заболявания (4,6%), тумори (2,4%), болести на дихателната система (1%), диабет (0,6%) и др. Така твърдят изводите на доклада „Влиянието на епидемията от COVID-19 върху смъртността” на Италианския статистически институт и на Висшия институт за здравеопазване.

Използвани са данните от 4942 медицински картона на починали пациенти, показали положителен тест за вируса. Става въпрос за 15,6% от всички смъртни случаи в Италия до 25 май. В медицинските картони са посочени и другите заболявания, изиграли решаваща роля за леталния изход. Квотата на починалите, при които коронавирусът е директната причина за смъртта, варира според възрастта. Тя достига 92% при починалите на възраст 60-69 г, и е най-ниска (82%) при хората под 50 г.

Усложненията при болните от COVID-19, довели до смъртта, са свързани най-често с пневмония (при 79 % от случаите) и дихателна недостатъчност (при 55 % от случаите).

Следователно, COVID-19 е болест, която може да се окаже фатална и при отсъствието на съпътстващи причини, твърди изследването.