Проблем с "Балкански поток" има. И то много голям

https://www.24chasa.bg/novini/article/8820300 www.24chasa.bg
Майк Помпео СНИМКА: Ройтерс

За тези, които не са разбрали, както винаги

Онзи ден "24 часа" съобщи, че с т. нар. проект "Балкански поток" ще трябва да спре заради санкцииите,, които налага американското правителство на проекта "Турски поток". Нашите източници разказват за предупредителна комуникация между посолството на Съединените щати и правителството.

Било е заявено, че с тези санкции ще спре строителството на "Турски поток" и дори България да построи своите нови тръби т. нар. "Балкански поток" по тях няма да има какво да тече. Българските копейкаджии веднага се втурнаха да обясняват, че такова нещо няма, че може да си строим тръби колкото искаме.

Припомняме на тези, които винаги не са разбрали, като вестник "Труд", например какво каза Майк Помпео онзи ден пред репортери в Държавния департамент, цитиран от "Вашингтон пост": „Това действие поставя инвестиции или други дейности, свързани с тези руски тръбопроводи за износ на енергия, в риск от санкции в САЩ“, каза Помпео пред репортери на пресконференцията на Държавния департамент. „Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици“, заяви Помпео.

Помпео нарече проектите „ключовите инструменти на Кремъл за експлоатация и разширяване на европейската зависимост от енергийните доставки в Русия“, които „в крайна сметка подкопават трансатлантическата сигурност“. „Това действие поставя инвестиции или други дейности, свързани с тези руски тръбопроводи за износ на енергия, в риск от санкции в САЩ“, каза Помпео.

Това изявление не е някаква вътрешна информация, а съвсем публична.