Повече от 230 законодатели от Европа, Северна Америка и Израел призовават ЕС да забрани „Хизбула“

https://www.24chasa.bg/novini/article/8820492 www.24chasa.bg
Виктор Меламед

Безпрецедентна трансатлантическа инициатива от страна на повече от 230 законодатели, с различна политическа принадлежост, от Европа, Северна Америка и Израел призовава Европейския съюз да провъзгласи Хизбула, в пълната ѝ цялост, за терористична организация. Ръководството на Трансатлантическите приятели на Израел, инициатива на европейския офис на Американския еврейски комитет (АЕК) в Брюксел, който оглави кампанията, изпрати Трансатлантическата декларация, свързана с начинанието, до председателя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, заместник-председателя на Европейската комисия и върховен представител по външните работи на Европейския съюз, Жозеп Борел, председателя на Европейски съвет, Шарл Мишел, председателя на Европейския парламент (ЕП), Давид Сасоли, както и до правителствата на всички страни-членки на ЕС.

Начинанието бе инициирано в навечерието на двойната годишнина от смъртоносната терористична атака на Хизбула срещу еврейския общински център АМИА в Аржентина през 1994 г. и дни преди осмата годишнина от терористичния акт на летище Бургас, по време на който загинаха един български гражданин и петима израелски туристи. Все по-нарастващ брой депутати от ЕП и националните парламенти на 25 от страните-членки на ЕС, Великобритания, Швейцария, Съединените щати, Канада и Израел отхвърлят разграничението, създадено от ЕС преди седем години, между „паравоенно“ и „политическо“ крило на Хизбула и забраната на дейността само на военното крило на организацията. Между представителите, подписали декларацията, са редица членове и председатели на комитети за външна политика, комитети на ЕС, лидери на политически партии, заместник-председатели на парламенти, ръководители на междупарламентарни групи за приятелство с Израел и САЩ, както и редица бивши президенти, премиер-министри, министри на външните работи и отбраната.

„Хизбула оперира като глобална терористична мрежа, която заплашва не само съседите си, но и западните демокрации. Само в Германия Хизбула има над 100 членове, които свободно могат да набират средства. Жестоката и антисемитска идеология на групата разлага отвътре тъканта на нашите плуралистични общества. Това се вижда най-ясно в годишните маршове за международния ден „Ал Куд“ на Хизбула, които приканват към унищожаване на еврейската държава и в тях отеква ехото на най-тъмните глави от европейската история,“ гласи част от декларацията.

Даниел Шваментал, който ръководи офиса на Американския еврейски комитет в Брюксел – Трансатлантическия институт на АЕК, добави: „Приветстваме засилващия се консенсус между европейските законодатели по отношение на този важен въпрос. ЕС, който застава в защита на демокрацията, правата на човека и основания на правила международен ред, не следва да бъде безопасно убежище на терористи или техни привърженици. Отговорността на Европа по отношение на сигурността на Израел и борбата с антисемитизма бива подпокавана, в ситуация, в която ЕС продължава да допуска дейността на една дълбоко антисемитска организация, която използва Европа като оперативен хъб за дейността си, посветена на унищожаването на еврейската държава.“

Кампанията, свързана с Трансатлантическата деларация, стартира в контекста на германското председателство на Съвета на ЕС, което страната пое на 1 юли 2020. Още през април Германия забрани изцяло дейността на Хизбула на своя територия. През декември, 2019 германският Бундестаг призова за промяна в политиката на ЕС по отношение на организацията – призив, които намери отзвук в законодателството на Австрия през юни тази година.

Заместник-председателят на Трансатлантическите приятели на Израел, германският евродепутат Дитмар Кьостер също подчерта, че: „ Обявената от Хизбула цел е да унищожи Израел посредствум терористични атаки, извършвани по цял свят. Оценявам факта, че дейността на организацията беше забранена на тероторията на Германия. Сега е време за следващата стъпка, която е ЕС да забрани Хизбула в нейната цялост.“

Инициативата на Трансатлантическите приятели на Израел, основоположник на идеята за Трансатлантическата декларация, обединява повече от 60 представители на парламенти от Европа и Северна Америка. Основана през юли 2019 г. от европейския офис на Американския еврейски комитет (АЕК) в Брюксел, групата посвещава своята дейсност на укрепването на съюза между демокрациите в Европа, Северна Америка и Израел.

Трансатлантическата декларация бе подписана от значителна част от българските евродепутати в Брюксел, както и от парламентарни представители на Народното събрание. В страната ни АЕК е представен от Виктор Меламед, като това е шестият европейски офис на най-старата американска неправителствената организация.