Младежите, мятали бутилки на протеста във вторник, организирани в чат

https://www.24chasa.bg/novini/article/8822008 www.24chasa.bg

Съдът не ги задържа под стража

В чат са били организирани 4-мата младежи, мятали бутилки по полицаите и сградата на Народно събрание-2 на протеста във вторник. Новината съобщи прокурор Иво Боев в Софийския районен съд.

В петък той поиска постоянен арест за Любомир Велков, Алекбер Бичев, Дейвид Георгиев и Иван Колев. Четиримата са обвинени в хулиганство, отличаващо се с особена дързост. Те мятали стъклени бутилки, кутии с червена блажна боя, а Велков счупил и 6 прозореца на вратата на бившия Партиен дом.

Чатът, с който младежите били организирани, бил открит в телефона на 22-годишния Георгиев. Той е единствения осъждан от четиримата. Има условна присъда за шофиране след употреба на дрога.

В разговора били записани трите имена на всички, които трябвало да дойдат. Имало и инструкции за всяване на безредици. Засега организаторът на провокаторите не е установен.

Съдия Радослава Качерилска обясни, че има данни четиримата да са хулиганствали. Тя обаче изтъкна, че младежите нямат обвинение за саботиране на протеста.

Заради чистото им съдебно минало тя пусна Колев и Бичев с гаранции от по 1000 лв. Велков трябва да плати 1500 лв., защото освен, че мятал бутилки, чупил и прозорците на вратата на бившия Партиен дом. Георгиев пък ще плати 2000 лв., защото е осъждан.

Решението не е окончателно, прокуратурата може да го протестира на 23 юли пред Софийския градски съд.