Кои са токсичните неща в спалнята

https://www.24chasa.bg/novini/article/8822924 www.24chasa.bg
Британската водеща Фърн Котън боядиса спалнята си в розово, тъй като този цвят я успокоявал. СНИМКА: Инстаграм

Ако матракът ви е над 10 г., спешно се разделете с него

Британската водеща Фърн Котън изненада 7-те си милиона последователи в социалните мрежи с нов интериор на своята спалня. Русата красавица пусна снимка как се готви за онлайн включване по телевизията от своя дом, но редом с възхищението, че продължава да работи по време на епидемията, предизвика и бурно обсъждане заради виждащото се около нея. И то не бе толкова заради ретро дизайна, включващ кожено легло, тоалетка от бяла мозайка и викториански лампион, колкото заради розовия цвят на стените.

Ако матракът ви е над 10 г., спешно се разделете с него.
Ако матракът ви е над 10 г., спешно се разделете с него. СНИМКА: РОЙТЕРС

Котън признава, че той я кара да се чувства спокойно, а и винаги е имала афинитет към несъответстващи цветове. Работният ѝ кабинет даже бил в още по-наситено розово и на една от стените му имало нарисувано розово фламинго. “Преди всичко в спалнята беше решено в кремаво, но разгледах къщата си и реших, че всъщност е доста скучна по отношение на декора. Опитах се да бъда по-смела в промените”, казва водещата. Тя не е единствената, която по време на самоизолацията заради коронавируса поглежда на дома си с други очи. Твърде дългото стоене вкъщи накара много хора да помислят за промяна и значителна част от тях започнаха да я реализират точно от спалнята.

Според психолози това е лесно обяснимо, тъй като загубата на сън бе сред първите видими последици от пандемията. Като основен фактор за нея бяха посочени стресът от неизвестната болест, липсата на социални контакти и достатъчно физическо натоварване. Австралийският експерт по сън доктор Дейвид Бъртън посочва, че това може да се превърне в сериозен проблем, ако не се вземат мерки. “Ако сънят ни не е адекватен, физическото ни, психичното и емоционалното здраве се компрометират, защото мозъкът, мускулите, нервите, невроните и сложните вътрешни системи, включително и имунната система, реагират по-бавно и не могат да функционират добре”, обяснява Бъртън. Затова той съветва да се отнасяме отговорно към спането. Да му отделяме достатъчно време и да направим спалнята си максимално комфортна.

Разбира се, за всеки човек, това означава различно нещо, но има и някои общовалидни съвети, които експертите по сън препоръчват. Проучване, поръчано от британската компания Topps Tiles, например показва, че жълтият цвят най-добре действа на заспиването. 45% от радващите се на здрав сън са казали, че точно така е боядисана спалнята им. Една трета от страдащите от безсъние пък са признали, че са заложили на оранжево.

Интериорният експерт Софи Робинсън е изненадана от тези резултати, тъй като опровергавали предишни изследвания по въпроса, според които жълто досега винаги е имало стимулиращ, а не успокояващ ефект. Изборът на цвят е нещо много лично и в крайна сметка всеки може да прецени кое е най-добре за него, казва Робинсън. По думите ѝ далеч по-важни са неща като избор на легло и матрак.

Въпреки че те струват доста повече от две кутии с боя, инвестициията в тях си струва. Колкото и добър да е един матрак, той не бива да се използва повече от 10 г., тъй като формата му се деформира и това води до събуждане с болки в тялото. Освен това може да стане причина за поява на алергичини симптоми като кихане и сърбящи очи.

Експертите съветват да избирате матраци от естествени материали, макар и да са доста по-скъпи. “Трябва да търсите такива, независимо дали това е вълна, органичен памук, или естествен латекс, защото останалите съдържат летливи органични съединения, които могат да доведат до дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, загуба на координация, гадене”, обяснява пред “Дейли мейл” Дженевив Роузен-Билън, която работи за австралийска компания за спално бельо. Същото правило трябва да се спазва и при избора на чаршафи и възглавници, които да се перат всяка седмица и да се сушат на открито.

По думите ѝ обаче първата най-важна стъпка към детоксикация на спалнята е тя да бъде освободена от всякакви светещи екрани. “Гледането на телевизия в леглото, ровенето в социални мрежи и четенето на имейли са враг на доброто заспиване, тъй като синята светлина на вашите устройства забавя отделянето на хормона мелатонин, който е свързан със съня”, казва Роузен-Билън. Тя съветва гледането на светещи екрани да приключва поне час преди да се отправите към леглото, което е добре да става по едно и също време всеки ден. За да се превърне в навик, може първоначално да поставите аларма на мобилния телефон, която да ви напомня, че е време да спрете с телевизията или ровенето в интернет. Извинения, че телефонът ви трябва за събуждане, за да бъде внесен в спалнята, не се приемат. Ако имате нужда от такова или пък искате да знаете колко е часът, когато отваряте очи посред нощ, просто си купете будилник. Така хем ще сте в крак с времето, хем няма да трябва да се излагате на стимулиращата мозъка ви синя светлина от смартфона.

Друг много важен момент от детоксикацията на спалнята е нейното разтоварване от ненужни вещи. Започнете първо с изваждане на всичко, което сте пъхнали под леглото поради липса на място в складовите си помещения. Със сигурност голяма част от нещата там стоят с години и само събират прах. Ако погледнете на тях като на враг на доброто дишане по време на сън, какъвто всъщност са, щансът бързо да ги изхвърлите рязко ще се увеличи. Същото правило важи и за старата козметика, която сте наредили върху тоалетката и пазите по някакви сантиментални причини.

“Опитайте се да подредите пространството около леглото си само с най-необходими неща. Ограничете претрупването, независимо дали става въпрос за дрехи, или купчини от списания и книги, защото това може да допринесе да се чувствате неорганизирани и стресирани в спалнята си и да ви пречи да заспите”, обяснява Роузен-Билън. Най-добре е върху нощното ви шкафче да останат само лампа, книга, вода и будилник.

Помислите и за осветлението. Ако не може да си позволите купуването на лампи, които могат да се програмират да намаляват светенето си преди заспиване, просто на съществуващите сложете крушки с мека светлина. Използването на свещи също се препоръчва, но трябва да се избират такива с успокояващи аромати и които са от чист парафин. Иначе рискувате да напълните спалнята си с вредни вещества при горенето им.