Доброволец плаща от джоба си да гаси пожар край Чепеларе

https://www.24chasa.bg/novini/article/8824159 www.24chasa.bg
Едуард Монов Снимки: Валентин Хаджиев

Доброволец пътува на собствени разноски от Неделино до Чепеларе да гаси пожар, обхванал 20 декара общинска гора.

29-годишният Едуард Монов научил от интернет страницата на общината, че се набират доброволци, които да помогнат в неутрализирането на пожара до село Павелско. Помолил майка си да го закара с кола до Чепеларе, а след това се върнал с автобус.

В Чепеларе Едуард намерил общинския служител, който отговаря за организирането и екипирането на доброволците, и прекарал следващите няколко денонощия на мястото на бедствието, където екипите на районната противопожарна служба, служители на горското стопанство и доброволци полагали всички възможни усилия да не допуснат пожарът да се възобнови и разрасне.

“Три дни

гасихме до

пълното му

ликвидиране

Правя го просто да помогна в такива трудни ситуации. Участвал съм в гасене на пожари навсякъде в страната, при над 100 случая”, разказа Едуард.

Младият мъж е инженер по пожарна безопасност, но никога не е работил в системата. От три години е доброволец в Неделино. Работи във фирма за фойерверки, която прави заря на различни места в България и чужбина.

“Всеотдаен човек!

Не мрънка и е

много отговорен, пожарникарите са впечатлени. Дошъл е за своя сметка и е спал в пожарната, докато се изгаси огнището”, каза кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

Той е поканил доброволеца, за да му връчи почетен плакет и грамота за благодарност от общината. От управата обмислят да му направят и специален подарък изненада, свързан с предстоящия зимен сезон.

“24 часа” номинира Едуард Монов в кампанията си “Достойните българи”, която отличава обикновени хора, извършили необикновени дела.