БНТ прекъсна зарята за Левски, за да призове Радев от Левски за борба срещу тиранията (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8824965 www.24chasa.bg

БНТ прекъсна директното предаване на тържествената заря за 183-годишнината от рождението на най-големия герой на България - Васил Левски, за да излъчи на живо словото на президента Румен Радев в град Левски. Там празнуват не само рождението на Апостола, но и 75 години от обявяването си за град. "24 часа" написа по-рано за това.

"Времето изисква от нас да пробудим в себе си непримиримостта на Левски. Той е нашият съдник пред историята, защото ни завеща своя морален пример. Дали ще сбъднем завета му за чиста и свята република зависи от нас".

Това каза президентът Румен Радев и призова да се борим срещу тиранията. И още:

"Днес, когато отбелязваме 183 години от рождението на Васил Левски за мен е чест да бъда в единствения град, който носи името на Апостола на свободата. Вие, жителите на община Левски, повече от век изпълвате с достойнство висотата на тази отговорност.

Стремежите на Левски са живи и днес. Нима е отживелица борбата му срещу правото на силата.

Нима са изгубили смисъл думите му, че за народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега.

Нима е изгубил смисъл заветът му, че срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обедини и заедно.

Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски. Да си припомним какво е лично и национално достойнство. Да се е осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства, че свободата е път, който трябва да измине всеки един от нас.

Да не забравяме, че Левски е нашият защитник пред времето, но и нашият съдник пред историята, защото ни завеща своя морален пример, с който мерим думите и делата си. Дали ще сбъднем завета на Левски за чиста и свята република зависи само от нас, от нашата непримиримост. Особено днес. От нашата обединена воля и от нашите задружни усилия. Само тогава пътят на Левски ще бъде нашият път. Път като личности, път като нация с ясна визия и ясно бъдеще.

В днешния светъл празник пожелавам на всички вас здраве, енергия и висок дух, за да градим всички заедно тази свободна и достойна България, която ни завеща да се борим докрай.

Поклон пред паметта и делото на Апостола. Да живее България!"

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина