Фалшиви профили във фейсбук излъгаха, че бит от фенове преди 5 г. е студентът от Хага (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8826695 www.24chasa.bg
Марчев (вдясно) и ментето със снимката на Румен Койчев

Вероятно са им платили чрез измамата да провокират протестиращите към размирици

Снимка на пребито преди 5 години момче плъзна из фейсбук с твърдението, че това е студентът от Хага Евгени Марчев. Той бе жертва на полицейско насилие по време на протеста на 10 юли, но на кадъра, разпространяващ се в социалните мрежи, е битият в Пловдив през 2015 г. 16-годишен Румен Койчев. Той пострада при меле между фенове на местните “Локомотив” и “Ботев”.

Снимката на бития Койчев се завъртя още на 11 юли. Разпространяваха го фейсбук профили с по една снимка и почти никаква история. Обикновено това са тролове, на които е платено да пускат лъжи в социалните мрежи. Целта е ментето да заблуди истинските потребители, които няма да направят проверка за автентичност.

В ментето се търдеше, че Марчев е в изключително тежко състояние след побой от полицаи, имаше дори публикации, че е починал. Тръбеше се версията, че студентът от Хага, както стана известен Марчев, без никакви провокации от негова страна е пребит до смърт от полицията, защото протестирал пред Министерския съвет.

В началото много хора повярваха, включително и протестиращи на площада, че наистина е починал. После обаче по няколко телевизии родителите му започнаха да дават интервюта. Тогава се разбра, че Марчев е жив и първата измама бе опровергана. Родителите му обясняваха, че 21-годишният Марчев е в неврохирургията на “Пирогов” с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка. Момчето било пребито, без да е проявило агресия спрямо униформените, твърди бащата. Освен това цяла нощ не му била оказана медицинска помощ.

Тогава почна новата измама. Същите менте профили разпространяваха кадъра на бития Койчев от болничното легло и твърдяха, че това е Марчев. Смята се, че целта на троловете е била да провокират протестите към радикализация, а за това им е било платено.

Новата измама обаче бе разкрита, когато Марчев даде интервю пред Би Ти Ви. “Полумъртвият, целият охлузен и посинен младеж” се появи без видими следи от побой по главата и лицето. Разказа, че получил множество “шутове, удари по гърба, бъбреците, главата, по цялото тяло”. Затова имал хематоми по лицето и главата. Такива обаче не се видяха на телевизионния екран, а според лекарите малки кръвоизливи и хематоми се разнасят и преминават за около 2 до 3 седмици.

Междувременно DarikNews пусна част от експертизата на Марчев. “В момента без данни за травматични увреждания на гръден кош и коремни органи”, съобщи сайтът, като се позова на свои източници. Документът бил подписан лично от заместник-директора на “Пирогов” и шеф на клиниката по неврохирургия професор д-р Николай Габровски. Диагнозата на Марчев, който сам напусна болницата на 12 юли, е “комоцио церебри” с повърхностна контузия на главата и охлузване на коляното.

Премиерът: Проверката приключва до сряда. Дядо му комунист не ни даде да учим в Брюксел и Хага

Проверката за полицейско насилие ще приключи във вторник, най-късно в сряда, съобщи премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано във фейсбук профила му.

“За наша радост, демокрацията е дала възможност на част от протестиращите да учат в чужбина. Скоро гледах едно от децата, за огромно съжаление...”, каза Борисов за Марчев. И посочи, че съжалява, а насилието никога не е било толерирано.

“Неговият дядо комунист не е дал възможност някога ние да учим в Брюксел, Хага и където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в “Чернобил” и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки”, посочи премиерът, но не уточни кой е дядото на Марчев.

“Тази демокрация им даде възможност да отидат да учат, да работят, да пътуват, да видят света”, посочи той и добави, че е време в обществото да се проведат дебати по много теми.