Иван Палчев: Доган забучи Костов начело на демонстрантите през 1996 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8829708 www.24chasa.bg

Оценките на Доган имат друго измерение, или си с него, или те няма, казва бившият депутат от ДПС

През 1966 г. завършва българска филология в СУ

Работил е във вестниците “Земеделско знаме”, “Вечерни новини” и 18 години в БНТ

Депутат от ДПС в 7-ото ВНС и 36-ото обикновено НС

Посланик в Азербайджан от 2003 до 2008 г.

Автор на 6 книги за тероризма

Има двама сина, една дъщеря и трима внуци

- Един вестник писа, че сте един от тримата, които почти всеки ден се срещат с Ахмед Доган. Другите били Димитър Тадаръков и бизнесменът Румен Гайтански - Вълка. Вярно ли е това, г-н Палчев?

- Формулата за религиозното чудо е следната: “Чудото е събитие, за което разказва човек, чул за него от друг, който не го е видял”.

Това, за което вие говорите, е вестникарският му вариант. Има и още една опция - балканско “хайли лайкли”. Вече сте разбрали, че твърдението “почти всеки ден” не е вярно.

- Кога за последен път се срещнахте с Ахмед Доган? Какво си казахте?

- Преди около 2 години. Говорихме си за книгата ми “Времето на кентаврите. Ахмед Доган”.

- Помня ви като ководещ на Димитър Езекиев в предаването “Пресконференция БТ”, няколко пъти участвах в него като млад журналист от в. “Поглед”. Как вие, журналистът от БТ (Българска телевизия), станахте депутат на етническата партия ДПС? Кой ви покани?

- Дълги години “24 часа” беше флагман на свободната българска преса заедно с в. “Труд”. С радост ще ви разкрия една от тайните на прехода - Движението за права и свободи от създаването си и досега е била една от националните български партии.

Това е видно от програмните документи на тази партия, от факта, че тя има филиали във всички области на страната, в нея членуват много българи и още повече гласуват за ДПС на изборите.

Дело на ДПС е утвърдилият се през годините и признат от демократична Европа модел за решаването на етническите проблеми. Членува в Либералния интернационал и негов представител е един от зам.- председателите му.

Да се кандидатирам за депутат на ДПС ме покани г-н Ахмед Доган.

- Защо приехте?

- Ако човек се оправдава при отговора на подобен въпрос, трябва да каже: “Такива бяха времената”. Чувахме този израз няколко пъти в 7-ото велико народно събрание.

В началото на 90-те години политическата обстановка в страната беше много напрегната. Един пример. През декември 1991 г. делегация на НС посети главната квартира на НАТО в град Монц.

В един от кабинетите ни впечатли голяма карта на Европа. От Албания, Югославия, България и Румъния излизаха стрелки, които се събираха в квадрат с надпис “етнически конфликти”.

Тогава смятах, че всеки е длъжен да участва според възможностите си в разведряването на тази обстановка, за да не се изроди тя в етническо противопоставяне.

Освен това г-н Доган нееднократно е изразявал мнение, че гледа на скромната ми особа като на някакъв коректив. Каквото и да е имал предвид тогава.

- Моля ви да разкажете накратко как Ахмед Доган се изгради като политик през годините...

- Твърде самонадеяно ще бъде аз да дам отговор на въпроса ви. Мога да изразя само мнението си.

Извън школуваните кадри на столетницата БСП, някои исторически лидери на партии от опозицията тогава и отделни ярки личности от СДС, Ахмед Доган се оказа единственият политик, готов да бъде лидер на опозиционна антикомунистическа партия.

Имаше ясно очертана програма на партията си, стратегия за действие на различните етапи от развитието на страната, визия за нейното бъдеще.

Той винаги е виждал България като едно единно цяло. Помагаше му доста и политическият хаос, който цареше в “присъдружните” на движението партии.

Още нещо: веднъж приел лидерството на Доган, избирателят на ДПС му остана верен докрай. Което освен всичко друго му позволяваше да бъде откровен към хората и да не изрича дълги опашати лъжи, присъщи на политиканите.

Затова от време на време можеше да хвърли на политическия харман изрази като: “България да стане член на НАТО”, “България - Швейцария на Балканите”, “Пътят ни към Европа минава през Босфора”, “Аз раздавам порциите”.

Другите през това време цепеха през шаблона: “Напред към европейското семейство”, “Братството на европейските народи”, “Винаги верни на демокрацията” и други такива.

И когато Горският дойде, предрешил се като пандемия, доста неща лъснаха.

- Каква беше неговата кауза?

- Защо “беше”, тя си остава кауза на ДПС въпреки оттеглянето на Доган в лоното на почетното председателство.

Каузата на Ахмед Доган е свободна, демократична и независима България! И като такава тя ще остане в нашата история.

- Казвал ли ви е защо неглижира парламента и не присъства на заседанията му?

- Явно имате силно развито чувство за хумор. Всяка парламентарна група трябва да има хора, подготвени да отговарят на въпроси по всички направления, да дискутират по различни тези, дори най-острите.

Групата има ръководство, което може да взема решения по неочаквано възникнали казуси. Защо лидерът трябва да търка банките и да протрива заднището на панталона си?

Каква е ползата от него в залата, когато събранието води обичайния си живот? Ако е решил да каже нещо, той ще бъде там и ще го каже. Доган нееднократно го е правил и на другия ден вестниците тогава са добавяли още страници в изданието си.

Или да седи, коскоджа мити лидер на партия, и да слуша брътвежите на отделни депутати, викове, караници, псувни и закани. А както си спомняте мястото му беше на първия ред, представяте си каква какофония е звучала в ушите му.

- Когато беше премиер на България Иван Костов, нарече Доган “проклятие за България”. Как председателят на ДПС реагира на това нелицеприятно определение?

- Както е реагирал Сталин, когато му обяснявали колко велик е папата. Попитал: “А колко дивизии има този папа?”.

Изглежда, бай Иван е забравил, че “проклятието” го измъкна от втория етаж на парламента и го забучи начело на демонстрантите през 1996-1997 година?

- Как се промени Ахмед Доган след опита за покушение срещу него през януари 2013 г.?

- Останал си е същият любезен домакин както преди. Идеш ли му на гости, обезателно ще те почерпи. Какво повече?

- През 2016 г. издадохте книгата си “Времето на кентаврите. Ахмед Доган”. Каква беше неговата оценка за портрета, който му правите в книгата?

- Не знам. За изминалите години не съм чул Доган да е казал някому “браво”, “евала”, “голяма работа си”. Може и да ги е казвал тези думи, но аз не съм бил там.

Оценките му имат друго измерение: или си с него, или те няма. Но няколко пъти ме черпи по питие, което направо си е признание.

- Какво бихте добавили или махнали от книгата за Доган 4 години по-късно?

- Нищо. По две причини. Първо, това са автентични записки отпреди 25-30 години. А втората причина се казва Димитър Луджев – най-печеният политик на онова СДС. В началото на годината професорът издаде двутомник със спомени - “Преходно време. Личности, идеи, събития”. Та във втория том ме е цитирал на 34 места. Как да махам нещо, ами ако се случи този фрагмент да е сред цитираните?

- Как ще коментирате случилото се на плажа “Росенец” край морето, където се намират“летните сараи” на Ахмед Доган? Защо беше толкова лаконичен в думите си към хората, докарани с рейсове, за да го защитят, ако се наложи?

- “Дебаркирането” на г-н Христо Иванов целеше създаването на някакво напрежение, но завърши с всеобщо изпълнение на българския химн. Като потвърждение на тезата на ДПС за “заедността”. Но от политическа гледна точка това “дебаркиране” е пълен провал. Да не кажа по-силна дума - циркаджилък.

А Доган беше лаконичен, защото им каза, че ги обича. Тази област на човешките взаимоотношения не търпи многословието.

- Ще успеят ли протестите в София и другите големи градове да свалят правителството на Бойко Борисов?

- Мисля, че повечето от протестиращите искрено търсят справедливост и желаят да има промяна. Но не са наясно какво ги очаква. Виждаме и агресивно присъствие на някакви субекти, изпълняващи поставената им задача - да превърнат митинга в “неуправляема” тълпа.

Вариант първи: правителството пада и след 2-3 месеца - избори. Нова порция депутати на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО. При наличието на антиподите ДПС - ВМРО никоя от двете водещи партии няма да може да състави кабинет. Рулетката отново ще се завърти.

Възможно е правителството да изкара мандата си. Но дори с появата на нови хора, какви са гаранциите, че няма да се възпроизведе статуквото?

Управляващите правят отчаяни напъни да отбият номера и отърват гилотината. Имат си проверена през годините формула - да обвинят за всичко ДПС. Този път се оказва, че всички министри (без правосъдния) са креатури на ДПС. Защо обиждат човека?

- ГЕРБ и НФСБ се опитват да ударят Доган икономически, като спират парите за ТЕЦ “Варна”, който е негова собственост, и рушат кея до морската му вила. Какъв ще бъде неговият отговор? Ще извади ли отново любимия си коз с възродителния процес?

- Няма да вади нищо. За Доган темата за “възродителния процес” е свещена и той не я размахва наляво и надясно.

Изглежда, сега се учат от времената на Иван Костов. Той беше ударил всички финансови източници на ДПС. Стигна се дотам, че Доган 18 месеца не беше плащал заплатите на персонала в партийната централа.

Но оцеля, а Костов потъна в политическото небитие. Отговорът му ще бъде асиметричен, което значи, че не може да се предугади. “Ще поживеем, ще видим”, както казват руснаците.

- Каква ще е ролята на ДПС в трудните политически времена, които се задават?

- Конструктивна, национално отговорна, без врякане и тръшкане по мокета.

- С какво се занимавате в момента?

- Грижа се за майка си, която на 26 юли т. г. ще навърши 100 години. Амин!

 

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата