Дончев след вота на недоверие: Промени в кабинета ще има до дни, изчакайте

https://www.24chasa.bg/novini/article/8831616 www.24chasa.bg
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Управляващите ще уточняват в кратки срокове как да се гласува машинно. Вероятно ще опитат вотът да е и по пощата

Правителството има още работа за вършене и тепърва трябва да организира машинното гласуване, което няма как да се случи на предсрочни избори. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция в НС след пропадналия вот на недоверие срещу правителството "Борисов 3".

"Това правителство има да свърши още работа. Първата задача е справянето с последиците от пандемията, а това ще отнеме половин година. Нужно е създаване на организация за машинно гласуване. Там само е записано, че трябва да има машинно гласуване. Не е записано кой осигурява машините и какви са те. Максимално бързо трябва да бъдат дефинирани текстовете в Изборния кодекс. Освен машинно ще се експериментира с някаква друга форма, като например по пощата", обясни Дончев, обграден от депутати на ГЕРБ. Купуването на машините и организирането на машинен вот би отнело повече от 2-3 месеца и затова на този етап предсрочни избори са невъзможни, смята Дончев.

В следващите дни ще има промени в кабинета, но вицепремиерът отказа да даде детайли какви са плановете на управляващите. "Демокрацията предполага да можеш да слушаш по-голямата група, но и да слушаш желанията на по-малката група. Ще има промени. Никой не иска да е така както е било преди 2 седмици. Какво ще се промени, бъдете любезни да изчакате няколко дни", допълни вицепремиерът.

Съжаление, че няма възможност за разговор с протестиращите, изрази Томислав Дончев. За втори пореден ден има събрали се пред НС с искане за оставка на управляващите. „Протестирал съм повече от тях и даже имам по-богат протестен опит. Ако съжалявам за нещо е, че в момента няма формат да си говоря с тези хора. И един да е отвън и да е гневен, това, което съжалявам е, че няма как да си говоря с тях“, добави той.

Като голям успех определи Дончев договорените 29 млрд. евро за България от Борисов след 5-дневните преговори на лидерите на ЕС в Брюксел. "Тази нощ имаме сделка и то добра за България и ЕС. Съюзът през тези 4-5 тежки дни доказа, че от него има смисъл за всички граждани. Толкова сме свързани като икономики. Тук единствен възможен вариант е бъдем много по-смели в търсене на пътя за развитие. За нас е важно какви пари ще влязат и в другите държави членки", каза още вицепремиерът.

Как да бъдат усвоени отпуснатите средства от ЕС ще бъде обсъдено с всички заинтересовани граждани и организации. Първо обаче МС ще изготви план за усвояването им, след това ще има кръгли маси и работни срещи, в които ще се търси най-добрият начин за разпределяне на средствата в държавата.

"Не бива да допускаме уникалната възможност това финансиране да потъне като вода в пясък. Имаме възможност да финансираме всички, без никаква преценка и никакъв корупционен риск", каза Дончев. Документите за получаване на еврофинансирането ще се изготвят от фирмите в следващите 6 месеца, а парите ще се отпускат от следващото правителство, уточни вицепремиерът и добави, че управляващите ще се забързат в изготвянето на документацията, за да може по-рано държавата да има достъп до грантовете.