Ето как ремонтират техниката на армията ни (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8832309 www.24chasa.bg

Продължават процесите на повишаване на бойните способности на Българската армия, модернизация, ремонт на съществуващата техника и придобиване на нова.

Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след успешните изпитания на танкове Т-72, ремонтирани в Търговище.

"Това е част от амбицията, която сме си поставили: аз като министър, военното ръководство, командирите на видовете въоръжени сили – да модернизираме и да повишаваме боеспособността на Българската армия".

Ето как ремонтират техниката на армията ни (Снимки)

По думите на Каракачанов, освен вече сключеният договор за новите бойни самолети, преговорите за нови бойни кораби за Военноморските сили и бойни машини за Сухопътните войски, се извършва ремонт на съществуващата техника.

Ето как ремонтират техниката на армията ни (Снимки)

Специално на танковете, използвани от Сухопътните войски, подобен заводски ремонт не е правен от 10 години. Поддържат се и се ремонтират и основните бойни самолети, използвани от Военновъздушните сили.

Ето как ремонтират техниката на армията ни (Снимки)

"Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години“, подчерта Каракачанов и допълни, че последните години са вложени значителни средства за модернизация на Българската армия.

Ето как ремонтират техниката на армията ни (Снимки)

По думите му намалява процентът на незаетите длъжности във Въоръжените сили, расте броят на кандидатите за военна служба и това е пътят за преодоляване на некомплекта в Българската армия в следващите години.

Изпитванията на ремонтираните танкове се проведоха пред комисия от Сухопътните войски, на полигона на завод "ТЕРЕМ - Хан Крум". На тях присъства и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

В завода в Търговище в периода януари 2019 г. – юли 2020 г. бяха извършени ремонтите на общо 13 танка Т-72 за нуждите на Сухопътните войски. Очаква се Министерството на отбраната да обяви нова процедура за ремонт на още 5 танка Т-72.

Ремонтът на бойните бронирани верижни машини се извършва в дъщерното дружество на ТЕРЕМ в Търговище в изпълнение на договор, подписан на 19 декември 2018 г.

Споразумението е за извършване на ремонт на 13 танка Т-72, а цената за ремонта на един танк е 822 000 лв., без ДДС. След ремонта на танковете се назначава нов експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк е 18 месеца или 2500 километра.

Ремонтираните танкове Т-72 се предават на военното формирование 22 220 в гр. Сливен, съгласно предварителен график. Техниката участва в занятия и бойни стрелби.