Горски пожар на 100 км - Едуард от Неделино отива да гаси и сам плаща пътните

Важна е мисълта, че си полезен, кара те да се чувстваш добре, казва 29-годишният всеотдаен доброволец

“24 часа” отличава достойните българи на годината от 2003 г. За тези 18 г., през които над 700 души бяха удостоени с престижното звание, инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

На 16 март обявихме, че отличието “Достоен българин” за тази година е колективно - за всички български лекари, медицински сестри, лаборанти, рентгенолози, шофьори на линейки, за хората на първа линия.  

Доброто в България има много лица. Вижте историята на доброволеца Едуард Монов от Неделино, участвал в гасенето на повече от 100 пожара. Последния път дори отишъл на собствени разноски.

“Щом си доброволец, трябва да имаш готовност и нагласа да помагаш - точно толкова като този, на когото това е професия”, казва 29-годишният Едуард Монов от Неделино.

Младият мъж се отзова на призива на община Чепеларе за доброволци за спасяването на горяща гора от около 20 декара над село Павелско.

Тъй като нямало подходящ обществен транспорт да отиде бързо до пожара, който е бил на 100 км от дома му, Едуард помолил майка си да го закара със семейния им автомобил. След като пожарът бил потушен, се върнал обратно с автобус до Неделино.

Еди научил

за апела на

общината от

социалната

мрежа

Проверил достоверността му на официалната ѝ страница и тръгнал веднага.

“Момчето намира общинския служител, който отговаря за организирането и екипирането на доброволците. Прекарва следващите няколко денонощия на мястото на бедствието, където екипите на пожарната в Чепеларе, служители на горското стопанство и доброволци правят всичко възможно пожарът да не се възобнови и разрасне”, казва кметът на Чепеларе Боран Хаджиев. Той бе личен треньор на единствената олимпийска шампионка за България от зимна олимпиада Екатерина Дафовска.

Хаджиев е поканил доброволеца, за да му връчи почетен плакет и грамота за благодарност от общината. От управата обмислят да му направят и специален подарък изненада, свързан с предстоящия зимен сезон.

“Всеотдаен

човек!

Пожарникарите

са впечатлени,

че не мрънка

Дошъл е за своя сметка и спал в пожарната, докато се изгаси огнището. Това е впечетляващо”, каза Боран Хаджиев.

Пожарът в местността Зло усое е бил пред овладяване, но не бил потушен - останали множество потенциални огнища, които трябвало да бъдат щателно изгасени, за да се предотврати повторно избухване на пламъците.

Теренът е труден, а водата се доставя с пожарни коли, докъдето е възможно, после се разнася и с пръскачки се обработват потенциалните огнища.  

“Горяха торфени

площи. Те са

опасни, защото

тлеят с дни

и може да заблудят, тъй като тлеят във вътрешността им.

Три дни гасихме до пълното му ликвидиране. Правя го просто да помогна в такива трудни ситуации. Спах в пожарната, даваха ни храна през това време. Не се възприемам като герой. Сам съм избрал да бъда доброволец, защото искам да помагам на хората в трудни моменти.

Самата мисъл, че си бил полезен, те кара да се чувстваш добре и те крепи духовно”, обяснява Едуард Монов.

Той е участвал в гасенето на над 100 пожара навсякъде в страната. Както и в акции при наводнения, силни бури и други аварии.

Иначе е доброволец от 4 години към формированието в Неделино.

“Майка ми Жаклин е очен лекар, доста е заета в работата си и за първи път ме закара да гася пожари”, казва Едуард. Тя напълно го подкрепя въпреки рискованите му занимания.

Баща му Пламен вече е пенсионер по здравословни причини. Често и той ходи да гаси пожари, особено в гористи местности, с мотора си “Ява”. “Обичам моторите и съм набелязал два ретромодела, здрави са и пасват за гористи местности”, казва доброволецът.

“Едуард Монов е много отговорен човек”, казва директорът на ОД на МВР в Смолян старши комисар Николай Димов.

Сега Едуард се е прехвърлил от Неделино към формированието в Асеновград, тъй като повечето от времето си прекарва в наследствен имот в село Златовръх до Араповския манастир. Минал е всички обучителни курсове.

Той е с бакалавърска степен от филиала на Варненския университет в Смолян, специалност “Защита на националната сигурност”, но никога не е работил в системата.

Планира да се запише магистратура “Пожарна и аварийна безопасност” в Академията на МВР.

“От дете

мечтая да бъда

пожарникар,

привлича ме да се боря със стихията”, казва Едуард.

В момента доброволецът работи във фирма за фойерверки, която прави заря на различни места у нас и в чужбина. Твърди, че не е имал спънки от компанията, когато трябва да участва в аварийни операции и да отсъства от работа.

“Непрекъснато говоря, че трябва да се учим от държавите, където има традиция във функционирането на доброволните пожарникарски и аварийни отряди. Там с помощта на доброволци се решават огромни кризи”, казва Едуард.

Според него най-важното е доброволците да са подготвени и физически, и психически.

“Емоцията не бива да надделява над разума. Всеки доброволец трябва да пази себе си и да е наясно какво прави. Дисциплината също е от огромно значение”, казва Еди.

Автор на статията

Валентин Хаджиев Валентин Хаджиев


Споделете статията

Четете още