Кредит за имот според дохода, а не по цената на жилище

https://www.24chasa.bg/novini/article/8836820 www.24chasa.bg

Нови правила влизат в сила от 30 юни 2021 г.

От 30 юни 2021 г. банките ще управляват по нови правила кредитирането. Преди ден БНБ утвърди насоки, издадени от Европейския банков орган, които целят да се намали до минимум рискът при отпускането на заеми.

Всички банки ще изготвят профили на кредитополучателите. При свързани лица най-лошият рейтинг ще се присъжда за цялата група. Клиенти, които са били в просрочие над 30 дни, ще получат най-рисков профил.

При отпускане на заем банката трябва да има оценка за способността на кредитополучателя да покрива задълженията си.

При ипотечен заем оценката на обезпечението няма да бъде основен критерий за одобрение, а платежоспособността на клиента. Изключение ще са само случаите, при които е предвидено, че изплащането на кредита се основава на продажбата на имуществото, дадено като обезпечение. Особено внимание при оценката на ипотеките ще има към самонаети лица.

При отпускането на заеми банката не трябва да се основава на предполагаемо значително увеличаване на дохода, освен ако не се представят достатъчно доказателства за това. Когато се оценява способността на кредитополучателя да покрива задълженията, следва да се отчитат поетите и други неотменими разходи за издръжка.

Преструктуриране на лош кредит при ипотека на имот ще се разрешава до 24 месеца. Може да се съкращава срокът за вноските, по-кратък гратисен период, капитализация на дълга, намаляване на лихвата, удължаване на падежа, допълнително обезпечение, разсрочени плащания.

До частично или пълно опрощаване на дълг ще се пристъпва само ако се докаже, че другите опции не работят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата