Кой е Лъчезар Борисов, новият министър на икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/8838249 www.24chasa.bg

Заместник министърът на икономиката Лъчезар Борисов ще поеме поста на министър на икономиката на мястото на Емил Караниколов. Това обяви премиерът Бойко Борисов след Коалиционния съвет в четвъртък. 

Лъчезар Борисов е заместник министър от 2017 г. От години той е в основата на инвестиционен екип, който привлича едни от най-големите чуждестранни проекти е България, в това число и достигането до финала на преговорите с немския автомобилен концерн "Фолскваген" за изграждането на новия му завод.

Борисов има водеща роля и при напредъка по прегледа на инвестиционната политика на България, както и към признаването ни за държава, прилагаща насоките за управление на държавните предприятия от ОИСР. Това беше и един от критериите за приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката. Обича да участва в състезания по математика и борсово посредничество, откъдето също е получавал награди.

Той е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от УНСС, като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

Утвърждава се като държавен служител, след като започва работа като главен експерт в Министерството на икономиката, след провеждането на конкурс през 2002 г. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“. През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление.  Женен е с едно дете.