Кой е проф. Ангелов, предложен за нов здравен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/8838253 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов Снимка: Архив 24 часа

"Винаги съм работил в тази болница – от студент, минал съм по цялата стълбица и винаги съм си я представял по определен начин. Сега работя така, че тази представа да се сбъдне.” Така разбира професионалния си път хирургът проф. д-р Костадин Ангелов, който за трети мандат е директор на Александровска болница, а от днес е предложен за здравен министър. Постът той наследява от специалиста в сметките - Кирил Ананиев, който пък ще стане финансов министър.

Още по-важни са за него е хуманното разбиране, с което се отнася към всеки пациент, и уважението, което проявява към колегите си.

В таланта му на лекар се убеждават дори и местните жители на Карибите, на които д-р Ангелов не отказва да помага, докато се грижи за екипа на риалити шоуто “Сървайвър”.

Проф. Костадин Ангелов е един от най-активните медицински говорители покрай извънредното положение заради коронавируса. “Александровска” болница е една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия коронавирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата е сред най-натоварените в лечението на пациенти с COVID-19.  

Той  е и кандидат за ректор на Медицинския университет - София.

Проф. Ангелов е и главен координатор на Експертния съвет по хирургия към  министъра на здравеопазването.  Завършил е медицина в Медицинския университет - София, през 2004 г. Магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ-София. А, за да е отличен не само на операционната, но и в сметките, той е и магистър по финанси в УНСС. Завършил е курсове по хирургична онкология и хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Кариерата си започва през 2004 г. в спешното отделение на УМБАЛ „Св. Анна". От 2006 г. и към момента е хирург в Клиниката по хирургия, УМБАЛ „Александровска” – София.

От 2014 г. е член на УС на Асоциацията на университетските болници и секретар на Българското хирургическо дружество. Член  е на Факултетния съвет на Медицински факултет, МУ-София, член на Академичния съвет на Медицински университет – София, където е и преподавател. Съветник е в Комисията по здравеопазване към Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерство на здравеопазването.

Владее английски и руски език и ползва работно френски език.Член на Факултетния съвет на Медицински факултет, МУ-София, член на Академичния съвет на Медицински университет – София, където е и преподавател.

Съветник е в Комисията по здравеопазване към Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по хирургия към Министерство на здравеопазването. 

Съавтор е в 2 учебника по хирургия. Носител е на наградата "Най-добър преподавател " от випуск 2012 г. 

Неговите пациенти всяка година не пропускат да го номинират в класацията на “24 часа” “Лекарите, на които вярваме", в която той е сред ветераните.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога