Отхвърлиха иск за 300 000 лв. кръвнина срещу д-р Иван Димитров, застрелял Плъха

https://www.24chasa.bg/novini/article/8838598 www.24chasa.bg
Д-р Иван Димитров в съда

Гражданският иск от 300 000 лв. кръвнина, който родителите на Жоро Джевизов-Плъха предявиха днес срещу д-р Иван Димитров, бе отхвърлен от окръжния съд. Мотивите са, че така ще се затрудни наказателният процес. Процесът срещу рентгенолога започва отново, след като апелативните магистрати отмениха оправдателната му присъда за убийство на Плъха при неизбежна отбрана.

Разпоредителното заседание по делото приключи днес. Същинският процес ще стартира на 29 септември с разпит на всички свидетели и вещи лица, както настоя адвокат Красимир Елдъров, повереник на родителите на жертвата.

Съдия Петко Минев отхвърли искането на защитника на лекаря - адвокат Георги Кутрянски с разпит само на определени свидетели.

Един от аргументите на апелативния съд за отмяна на оправдателната присъда бе, че казус от подобна сложност не може да се разглежда по съкратения ред.

Майката на Плъха - Златка Атанасова, се разгневи в залата, че е определена дата чак за края на септември и едва не отнесе глоба за нарушаване на реда в залата.

Самият д-р Иван Димитров запази мълчание. 

Според събраните доказателства на 2 март 2018 г. Жоро Плъха влязъл в гаража му да краде. Лекарят го хванал на местопрестъплението. Той твърди, че апашът го замерил с рекламна табела и нож, като го ранил, затова стрелял с незаконния си пистолет. Улучил смъртносно Плъха в гърдите.