След 3 г. прекъсване Кирил Ананиев във финансите - знае всеки лев кога влиза и излиза от хазната

https://www.24chasa.bg/novini/article/8840095 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев

Премиери с различен цвят - Костов,

Сакскобургготски и Станишев,

работят с него. Само Орешарски

се въздържа да го покани

Кирил Ананиев вероятно е въздъхнал облекчено, когато Бойко Борисов му е предложил да се върне обратно във финансовото министерство. Като здравен министър човекът “бюджет”, както наричат този видимо и доказано добър и възпитан мъж на над средна възраст, сякаш се измъчваше в министерството на здравеопазването. Кирил Ананиев говореше и общуваше с уважение с всички лекари. Във времето, в което бе здравен министър, сякаш по-малко се говореше за финансови проблеми на болниците.

Вярно е, че голямата и страшна тема бе COVID-19, която постави не само него на невероятно изпитание.

Но ако питате Ананиев кои са най-напрегнатите му дни в годината, той сигурно и днес ще ви погледне с недоумение иззад очилата и искрено ще попита: “Е, как кои? Когато в парламента се обсъжда бюджетът.” И ще добави: “Обаче след като стане факт, следва едно кратко затишие, подобно на оня стар виц: “Има нещо хубаво да те боли зъб, защотоq като мине, е същински рай”.

Раят за Ананиев обаче свършва бързо, защото броени дни след това започва изпълнението на стария и работата по новия бюджет.

И по-големия - на държавата, и по-малките - на държавното обществено осигуряване и на здравната каса.

А всички са единодушни - Ананиев знае всяка цифра в тях и всеки лев - и който влиза, и който излиза от хазната.

Изял е бюджетитe от кора

до кора от 1998 г. досега

Бюджетарят, както всички наричат Ананиев, прави финансите на държавата оттогава. Най-често от позицията на зам. финансов министър. Всъщност от 1998 г. не е бил заместник-министър единствено в правителството на Пламен Орешарски.

През 2017 г. Ананиев за кратко бе и служебен финансов министър. В края на същата година, през ноемвриq стана министър на здравеопазването. Основната задача, която си постави, е да предложи модели за промяна на здравноосигурителния модел в България. И

успя да извади

предложения за

демонополизация

на здравната каса

и за промяна в осигуровките. Те обаче така и останаха на масата на преговорите. Първо заради европредседателството през 2018 г., след това заради двата избора през 2019 г.

Почти целият му престой в здравното министерство бе съпроводен от протести на медицинските сестри. Негативни настроения натрупа и от противоречивите заповеди, свързани с пандемията, които издаваше.

Когато се върна във финансите като служебен министър, той каза: “Връщам се в подредена къща”. Сега ще завари къщата още по-подредена от Владислав Горанов, който приближи България до клуба на богатите и вече сме в чакалнята пред еврозоната .

За първи път Ананиев влиза в МФ през 1980 г. Логичен избор за влюбен в сметките и цифрите студент, завършил “Финанси и кредит” в УНСС. Бавно и без припряност изкачи всички стълбички на йерархията в тази сграда. Първата му началническа длъжност е през 1994 г. - шеф на Главно управление “Държавни разходи”. На поста остава до 1996 г., когато е изпратен в Женева като завеждащ финансово-административна служба в Постоянното ни представителство в ООН. След 2 години се връща като зам.-министър в кабинета на Иван Костов. Очевидно този пост му пасва и е оценен, след като трима разноцветни премиери работят с него - Костов, Сакскобургготски и Станишев. Първият финансов министър, който не го долюбва, е Симеон Дянков и през тази принудителна пауза Ананиев е за кратко секретар по финансовата политика на президента Георги Първанов. Когато кабинетът “Борисов 1” бе сменен от кабинета “Орешарски”, всички очакваха, че Ананиев ще бъде титуляр във финансите. И се изненадаха, когато не стана.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога