Проф. Ангелов мечтае да покори ледения Килиманджаро, обича да постига невъзможни неща

https://www.24chasa.bg/novini/article/8840221 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов е член на учредената от “24 часа” лига “Лекарите, на които вярваме” от самото начало.

Новият здравен министър е отличен хирург, успешен мениджър на болница и магистър по икономика. Можеше да бъде и успешен ректор на Медицинския университет

"Обичам да постигам невъзможни неща, така се чувствам пълноценен.” Тази решителност отведе известния хирург проф. Костадин Ангелов до номинация за нов здравен министър.

А предизвикателството пред него в следващите месеци ще е да лекува отново - този път здравеопазването. Задачата му няма да е лека, защото освен сметки и реформи отново ще е на първа линия срещу коронавируса. Както досега. Колегите му от Александровска болница, където е директор от 2013 г., са убедени, че ако някой знае какво трябва да се случи в системата занапред, това е именно проф. Ангелов.

Като малък професорът се страхувал от лекарите, мечтаел да завърши право.

Искал да бъде

прокурор като

своя герой -

Корадо Катани

от сериала “Октопод”, за да се бори с престъпността. Дори се подготвял за изпити по история, български език и литература. Една среща преобръща живота му. В училището в Нова Загора председателят на БЧК разказвал за трудната професия на лекарите. Едно изречение от него проф. Ангелов никога няма да забрави: “Това е най-трудната професия, най-трудното образование, най-трудно се влиза, най-трудно се завършва и цял живот се учиш.” И осъзнава, че да завърши право, няма да е достатъчно предизвикателство. Така професорът става един от най-добрите лекари в България. Това е оценката и на колегите му хирурзи, но и на пациентите. Неслучайно Ангелов е член на учредената от “24 часа” лига

“Лекарите, на

които вярваме”

от самото начало

Мечтата му е да покори ледената корона на огненената Африка - Килиманджаро. А това предизвикателство ще посрещне със свой добър приятел стоматолог от Америка.

“Винаги съм работил в Александровска болница – от студент в Медицинския университет в София, минал съм по цялата стълбица и съм си я представял по определен начин. Сега работя така, че тази представа да се сбъдне”, казва Ангелов.

Макар и професор, той винаги е готов да чуе гласа на младите лекари, защото “тяхното безпокойство, тревоги и амбиции са движещата сила”. Искам да ме възприемат като равен, така разбирам какво не сме направили и какво можем да постигнем заедно, защото, ако сме глухи за тях, те ще си отидат, каза наскоро проф. Ангелов в лично интервю пред БНТ. А доказателство за това е, че средната възраст на персонала в Александровска болница е 41 г. Преди да я оглави, тя е между 51 и 60 г.

Още по-важно за него е хуманното отношение към всеки пациент. От 6 г. той се бори и за детска градина в Александровска болница. Това е моя голяма мечта и няма да се откажа, защото така лекарите ще бъдат спокойни за децата си, категоричен е професорът. Той иска да предаде опита си и на студентите. Това бе причината да се кандидатира за ректор на Медицинския университет - София.

В таланта му на лекар се убеждават дори и местните жители на Карибите, на които д-р Ангелов не отказва да помага, докато се грижи за екипа на риалити шоуто “Сървайвър”.

Там получава и

прякора си -

д-р Сървайвър

Проф. Ангелов е част от Националния щаб срещу коронавируса. Александровска болница е една от четирите в София, определени от началото на март за първа линия при лекуването на пациенти с новия вирус. Заедно с ВМА и “Пирогов” болницата бе сред най-натоварените в лечението на COVID-19.

“Даваме ли си сметка какъв риск поемаме да заразим хората, които не са здрави, които се пазят съзнателно и целенасочено избягват да се събират с други хора, но са избрали да се срещнат с нас? Ето тази двоякост на ситуацията сякаш убягва на хората – не е въпрос само на собствен избор да се изложа на зараза или не, а е въпрос на отговорност към себе си и в равна степен към тези около нас, за които се грижим и които обичаме – роднини, близки, приятели. Струва ми се, че когато този факт на “отговорност с двоен заряд” стане осъзнатост за всеки един от нас – това ще промени много неща в обществото ни като цяло. И тогава вече няма да има нужда от строги забрани. Дотогава – с всяко увеличение ще се връщат и част от мерките, за съжаление, колкото и да не ни харесва това”, каза пред “24 часа” преди дни проф. Ангелов.

По време на епидемията той спазва стриктно всички мерки. Съпругата му и малкият му син не излизат месеци наред. Професорът

прави специална

линия до банята,

за да се

дезинфекцира

след работа

През тежките месеци се разболял и първоначално помислил, че е коронавирус. Въпреки че тестът бил отрицателен, се изолирал за две седмици.

Опора в тежките моменти е съпругата му, която държи да е далеч от публичността. За нея казва, че е много прям, честен и добър човек. Сред качествата ѝ са дисциплина и коректност, които е изградила като художествена гимнастичка.

Досега проф. Ангелов бе главен координатор на Експертния съвет по хирургия към здравния министър. Освен хирург е магистър е по обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ-София. А за да е добър не само в операционната, но и в сметките, е и магистър по финанси в УНСС.

От 2014 г. е член на УС на Асоциацията на университетските болници и секретар на Българското хирургическо дружество. Съветник е в Комисията по здравеопазване към Народното събрание.

Съавтор е в 2 учебника по хирургия. Носител е на наградата “Най-добър преподавател” от випуск 2012 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата