Балансьорът Марияна Николова стъпва в туризма в сезона на заразата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8840343 www.24chasa.bg
Марияна Николова

Вицепремиерът балансира Тристранния съвет между очакванията на бизнеса, натиска на синдикатите и възможностите на държавата

Марияна Николова сяда на още един горещ стол - този на министър на туризма. И то в момент, когато секторът е сред най-засегнатите от коронакризата.

Името ѝ стана публично известно, когато изненадващо бе назначена за вицепремиер след откровен гаф на Валери Симеонов, обидил майки на деца с увреждания при протеста им.

По това време всички говореха за "електронно правителство", но много малко от него бе придвижено напред. Николова се зае с актуализацията на Националната стратегия за електронно управление. Подготви, а после бе приета и Наредбата за мрежовата информационна сигурност, която е от съществено значение за защитата от киберинциденти. На финалната права са и предложенията за увеличаване на наказанията за киберпрестъпления в Наказателния кодекс.

Като вицепремиер тя е пряко ангажирана с мерки за справяне с демографската криза. Като майка се е отчела с две прекрасни дъщери.

Балансьорът Николова най-видимо демонстрира, че

стъпва умело

в опасни

територии,

когато оглави Националния съвет по тристранно сътрудничество. Там балансира засега успешно между очакванията на работодатели, натиска на синдикатите и възможноситте на държавата.

А през месеците на живот със зараза тази задача не е лека. През т.нар тристранка минаха и най-важните програми за заздравяване на икономиката в коронакриза.

Качествата си на балансьор демонстрира и преди месец, когато социалните партньори подписаха ключово споразумение, което промени философията за формиране на минималната заплата - да е според професията, ръста на заплащането на работещите в бюджетния сектор и препоръчителни суми за всяка длъжност. Всичко това

ще вдига

доходите

на българите

всяка година

Споразумението обхваща 5 ключови области - бизнес среда и икономика, енергетика, “зелената сделка”, демография, образование и социални политики.

След сложни преговори се реши максималният осигурителен доход да се определя по швейцарско правило, при което се използват 50% от нарастване на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията за предходната година. Това ще вдигне и тавана на пенсиите от 1200 на 1264 лв.

По швейцарското правило да се определя и минималният осигурителен доход, когато се изравни с минималната заплата.

Николова бе представителят на държавата, на когото земеделското министерство възлага сложния казус със заменките - така наречената нерегламентирана държавна помощ, заради които Европейската комисия заведе наказателна процедура срещу България. Тя си свършва работата и в началото на 2013 г. - малко преди Бойко Борисов да подаде оставка на първото си правителство, документи за незаконните сделки влизат в прокуратурата. Когато гръмва скандалът със “семейството” в държавен фонд “Земеделие”, при който заради умишлено бавене на проекти по Програмата за селските райони са отстранени тогавашният директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, Николова е част от екипа, който се опитва да разплете механизма на направените злоупотреби, за да не засегнат те българските фермери.

Отличен юрист, адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в “Топлофикация София”. Администратор, преминал през различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация, земеделското министерство, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката, Националната електрическа компания (НЕК).

Релаксира сред природата и се зарежда с разговори с непознати хора извън сградата на Министерския съвет - от продавачките в съседския магазин до възрастните семейства в отдалечени от София точки. Готова е да изслуша всеки и неговата позиция. Обича футбола, защото е колективна игра, а тя е добър отборен състезател.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата