За една година: 91 вдигания на местен данък и 27 намаления

https://www.24chasa.bg/novini/article/8843708 www.24chasa.bg
Най-много се увеличават местните данъци в първата година след местни избори.

Изследване на ИПИ показва, че общините наблягат най-вече на данъка върху имотите на юридическите лица

През 2020 г. в България е имало 91 увеличения на местните данъци и само 27 случая на намаления. Това показва специално изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувано в петък. То е част от проекта “Регионални профили: показатели за развитие”, който е от 9 години и според авторите на доклада последното изследване доказва тезата, че в годината на местни избори при данъците има пълно затишие, но в първата година от мандата налозите се качват, и то с много.

В случая през 2020 г. има своеобразен рекорд след последните местни избори, които бяха през есента на 2019 г., защото толкова много увеличения на данъците не е имало в други следизборни години.

Общият брой на увеличения на местни данъци в периода 2013-2020 г. достига 357 на фона на едва 90 случая на намалявания за същия период, показва докладът. Само през 2020 г. има 91 вдигания на местни данъци и само 27 намаления.

Най-ясна е тенденцията при данък сгради. След местните избори миналата есен в България има 44 увеличения на този налог и едва 4 намаления. В повечето случаи става дума за данъка, който плащат юридическите, а не физическите лица.

Сходни са и промените в данъчните ставки при прехвърлянето на собственост - има  27 увеличения на тези данъци в страната и едва 3 намаления.

Изглежда, че общините все още не са сигурни къде да поставят равнището на данъка върху превозните средства, след като миналата година законът добави екологичен компонент към него. Изводът е направен заради факта, че тук има относителен баланс – има 16 увеличения на налога върху МПС, но в същото време има и 13 намаления.

Най-малко изменения има при данъка върху търговската площ, като превесът тук е при намаленията – те са 7 спрямо 4 случая на вдигане на този данък. Освен това в условията на коронавируса през последните месеци местните власти масово замразиха, а някои и намалиха данъците и таксите, които плащат търговците в опит да облекчат положението им. Най-вероятно общините няма да искат или поне не масово да пипат този данък до края на мандата предвид пораженията, които нанесе на търговията периодът на извънредното положение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов