Кои храни са опасни като алкохола при шофиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/8844475 www.24chasa.bg
Големите хамбургери са сред най-опасните за шофьорите храни. СНИМКА: РОЙТЕРС

Преди да седнете зад волана, яжте репички, краставици, леща и риба

Hавлизаме в активния отпускарски сезон и много от нас се готвят за път. Тъй като опасността от коронавирус е все още доста сериозна, да се разчита на крайпътни заведения не е много разумно. По-удачно е да се вземе храна от вкъщи, но и при този вариант се оказва, че има подводни камъни. Те не са свързани толкова с коронавируса, колкото с човека, който ще е зад волана.

Млада двойка яде пуканки, докато гледа кино от колата си заради епидемията от коронавирус.
Млада двойка яде пуканки, докато гледа кино от колата си заради епидемията от коронавирус. СНИМКА: РОЙТЕРС

Френско проучване показа, че някои ястия могат да са опасни за шофьора също като алкохола. Причината е, че за тежки храни като мазен сандвич, чипс или шоколадов кекс се изразходва толкова енергия за преработване, че се предизвиква сънливост, подобна на тази, ако си пийнал бира.

Изследването е ръководено от уважавания кардиолог, диетолог и експерт по здравословно хранене Фредерик Салдман и ендокринолога Фабрис Боне. Двамата са били помолени от френската асоциация на автомобилните застрахователи

да изготвят

идеално меню

за шофьори,

след като по-рано е установено, че сънливостта е първа причина за смъртта на пътя и на нея се дължат 23 на сто от катастрофите с фатален изход във Франция.

За целта двамата учени са тествали 70 души на възраст от 23 до 70 г. В колите им са били поставени инфрачервени сензори, които засичат движението на очите, стойката на шофьора и дали се прозява. В различни дни те са приемали разнообразни храни, преди да тръгнат на път, за да бъде установено кои са най-подходящите.

Така например, когато човек изяжда пържола с пържени картофи и шоколадова торта за десерт със сода, равняващи се на около 1000 калории, спирачният му път се увеличава с 9 метра и половина. Може да не изглежда много, но на магистрала със скорост 130 километра в час е от ключово значение. Там за четири секунди се изминават 150 метра и ако дори само за миг задреме, може да се окаже фатално.

Забавени реакции се наблюдават и след обяд с паста или сандвич с колбаси. Подобен ефект има и при твърде бързото ядене, тъй като за несдъвканата храна трябва повече енергия за храносмилане. Най-бдителни са се оказали шофьорите, които тръгват след ставане от сън, без да са закусили. Учените обаче предупреждават, че това важи само за тези, които са свикнали да не ядат рано сутрин. Останалите е по-добре да спазват обичайния си режим, за да не се чувстват изнервени, но да го правят разумно.

Изготвеното от френските експерти препоръчително меню включва предястие от репички и краставици, основно от бяла риба и леща, а за десерт - киви и парче черен шоколад. “Това е нормално хранене, което съдържа около 500 калории, но не те са важните, а от какво идват”, обяснява доктор Салдман пред АФП. По думите му ключово значение за сънливостта има хидратацията на организма.

Затова трябва да

се пие вода и да

се ядат неща, в

които тя се

съдържа

максимално

А също така да са с нисък гликемичен индекс, което означава да са с по-малко въглехидрати и с повече протеини, за да се избегне рязкото отделяне на инсулин в организма и последващо спадане, което предизвиква замайване.

Могат да се използват и домати за предястие, а основното да е омлет само от белтъци или пилешко, за преработването на което се изисква също по-малко енергия в сравнение с всякакъв друг тип червено месо. Лещата може да се замени с тиквичка, а кивито и шоколадът с праскова.

или някакъв друг червен плод. Важното е да е стипчив, тъй като е установено, че киселинността и горчивината са вектори на бдителността.

Според авторите на изследването оптималното хранене поддържа концентрацията при шофьорите на същите нива, както когато тръгват на път на празен стомах. Предишни тeхни проучвания са показали, че

нивата на

сънливост се

увеличават около

30 минути след

висококалорично

или класическо

хранене

Благодарение на създаденото от тях идеално меню кривата на доспиване е била изместена от обикновено критичното време за катастрофи, което е между 13 и 15 часа, на от 2 до 5 часа през нощта.

Френските учени обаче предупреждават, че храненето не е единственият фактор за предпазване от заспиване. Остава си забраната за употреба на алкохол дори в минимални количества и лекарствата, които причиняват сънливост. Една от сигурните предпазни мерки е да се правят редовни 15-минутни почивки на всеки два часа.

Колкото и да бързате да стигнете навреме до набелязаната цел, най-разумно е да не опитвате да се храните, докато шофирате. Не само защото удобните сандвичи и чипсове, както стана ясно, не са за препоръчване, а защото и самото ядене разсейва. И макар всичко това да е ясно отдавна, различни проучвания показват, че около 30% от водачите на пътни превозни средства редовно похапват по време на пътуване. В САЩ, където разстоянията са големи, даже се правят годишни класации на най-предпочитаните храни от шофьорите. Тази година това са енергийни барчета с ядки за жените и пържени картофи за мъжете. Повечето признават, че ги ядат не защото толкова ги обичат, а защото им спестяват време да спират, за да се хранят. Освен това американците масово смятат, че яденето не е по-опасно от писането на съобщения по мобилния телефон или търсенето на подходяща музика по радиото, докато се шофира.