Преодоляване на последиците от кризата: Дават на пенсионерите по 150 лева (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8850232 www.24chasa.bg

Близо 2 млрд. лв. ще бъдат отделени за борба със социално икономическите последици от кризата с коронавируса, както само "24 часа" вече съобщи. Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет на управляващата коалиция и правителството. Със заповед на министъра на здравеопазването извънредната епидемична обстановка заради коронавируса ще бъде удължена с още един месец.

"Правителството отпуска еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред по 50 лева за всеки един пенсионер. Ако пандемията продължи, след 3 месеца, ще говорим пак", съобщи премиерът Бойко Борисов. 122 млн. лева се отпускат за личните асистенти. 

Увеличава се продължителността на паричното обезщетение на безработица с 3 месеца за хората с минимален стаж. Освен това от 1 октомври минималното плащане за безработица се увеличава от 9 на 12 лв. на ден. Отпускат се и допълнителни 15 млн. лв. за Министерството на културата за творчески проекти на независими творци. 

Към този момент няма да теглим заем, ще ползваме мазнинките който има фискалния резерв, коментира Борисов. "За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила", каза още Борисов.

След 3 месеца ще бъде направен анализ на мерките и какъв ефект са постигнали. Тогава ще е ясно и какви са приходите в бюджета на полугодието, отговори Борисов на въпрос на "24 часа".

"Увеличаване на разходите за персонал с 30% за служителите, които са на първа линия. Средствата са предвидени за структури
Министерство на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Министерството на труда и социалната политика, МЗ
НОИ и други", заяви още министър-председателят.

Увеличават се средствата за субсидии на лечебните заведения.
Увеличават се и разходите за медицинска и дентална помощ.

"За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19, се осигуряват по 1000 лева", каза още премиерът. Той съобщи и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка.

"Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем със закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата. Петък трябва да бъде прието", уточни премиерът. Със спешните законови промени е натоварен вицепремиерът Валери Симеонов.

Въпреки намаленото ДДС за останалата част от туризма, към юни има с 28 млн. лв. приходи в бюджета от миналата година, отчете Борисов. 

"Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия,
Кувейт и Северна Макдеодния", обясни зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация.  Мерките, които сега предлагаме, идват след разговори с работодатели и синдикати", добави премиерът. 

Тръбите са много стари, това коментира премиерът по повод аварията на газопровода България-Гърция в района на Кулата.