Прогноза: Строителството на АЕЦ "Белене" може да започне през 2023 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8855601 www.24chasa.bg
Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика, областният управител Мирослав Петров, кметът на Белене Милен Дулев СНИМКА: Авторката

Строителството на атомната централа в Белене може да започне през 2023 г., изграждането ще продължи 8 г., а пускът й в експлоатация ще е в 2032 г.

Това е най-добрият прогнозен вариант, но ако в следващото Народно събрание има достатъчно мнозинство, което е проенергийно и проядрено ориентирано, заяви пред медиите в Плевен във вторник Валентин Николов, председател на парламентарната комисия по енергетика. Проведената информационна среща обсъди как ще се промени Северна България с АЕЦ „Белене”, неин домакин бе областният управител Мирослав Петров, участва и кметът на Белене Милен Дулев.

Очакванията са близо 50 000 души да бъдат ангажирани с проекта. Още със старта на строителството на Първи енергоблок на площадката на централата ще бъдат заети над 1 000 инженери и 5 000 работници. След пуска в експлоатация ще работят 3000 специалисти и съпътстващ персонал. Над 5000 лв ще е очакваната работна заплата, примерно за заварчик, изчисли областният Петров.

Според него преките ползи от изграждането на мощностите ще се усетят в сферата на икономиката, инфраструктурата и образованието. Интересът към атомната индустрия ще се засили във вузовете, които ще осигуряват кадрите.

На срещата бе представено проучване, според което за месец в първите 4 години от строителството на Втора атомна, работниците ще консумират 75 000 хляба, 150 000 кофички с кисело мляко и 45 тона месо. Производството на тези храни ще допринесе за развитие на местната икономика. "Нов стандарт на живот, подем в регионалната заетост, по-добри доходи, насърчаване на предприемаческите инициативи, положителна тенденция в демографските показатели". Тези промени за Белене очаква от изграждането на централата кметът Милен Дулев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата