СЕМ: БНТ и "Хоризонт" спазват плурализма

https://www.24chasa.bg/novini/article/8855896 www.24chasa.bg

БНТ и "Хоризонт" спазват плурализма в новините и актуалните си предавания, показа мониторингът на Съвета за електронни медии.
Според резултатите от едноседмичното наблюдение (10-17 юли) в обществените медии има плурализъм на гледните точки във всичките им новинарски и публицистични предавания, каквото е изискването в Закона за радиото и телевизията.

Според мониторинга темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания. Същевременно двете медии предоставят официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, като едновременно отразяват и обществените настроения, свързани с антиправителствените протести и с исканията за смяна на главния прокурор и цялата политическа система.

В пет дни от периода (10, 11, 15, 16 и 17 юли 2020 г.) темата за гражданските протести в новините на БНТ доминира и надвишава като обем останалите вътрешни и международни теми в общия обем телевизионно съдържание. Отчетени са и "голям обем директни предавания, в които се изразяват възгледите на изпълнителната власт и съответните партийни субекти ГЕРБ и ОП, както и обем съдържание, представящо официалните обръщения, изявления и призиви сред протестиращите граждани на държавния глава", пише в доклада.

Според наблюдението "представянето на парламентарните политически сили е неравномерно в различните дни на седмицата, а за три дни от периода от извънпарламентарните партии само два партийни субекта ("Да, България"/ Обединение"Демократична България" и "Достойнството на един народ"/ДЕН) са отразени и се открояват с активност".

Заради методиката на наблюдение мониторингът на СЕМ обхваща още Би Ти Ви, Нова тв и Дарик радио. Според него и обществените, и търговските медии разпространяват значителни обеми извънредни предавания и включвания, директно излъчват изявления и обръщения на представителите на държавната власт.

Наблюдението отчита още, че чрез отговорното отразяване на гражданските протести се засилва ролята на електронните медии като медиатори в полза на разумния политически диалог и гражданско разбирателство.

СЕМ прие с 3 гласа "за" (Бетина Жотева, Розита Еленова и Галина Георгиева) доклада на 10-ината експерти към съвета, направили мониторинга. "Против" гласуваха София Владимирова и Ивелина Димитрова.

За втори път през тази година СЕМ наблюдава дали "Хоризонт" и БНТ1 спазват плурализма. Първият мониторинг бе през януари 2020 г., направен по искане на специалната комисия към Народното събрание заради проблемите в "Хоризонт".

Преди дни група журналисти, уволнени от Емил Кошлуков, поискаха с писмо до СЕМ и Народното събрание мониторинг не само за плурализма, но и за обективността на БНТ. Междувременно обаче в СЕМ се бяха самосезирали и започнали наблюдение върху предаванията на обществените медии.

СЕМ прави мониторинг и за периода от 18 до 24 юли.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов