Вижте как лесно да поискате помощ за осмокласници

https://www.24chasa.bg/novini/article/8859943 www.24chasa.bg
Факсимиле на asp.government.bg

Няколко лесни стъпки и съвети към родителите на осмокласници, за да получат помощ от държавата, публикува социалното министерство. Тя е в размер на 250 лв. и стартира през тази учебна година,ако детето е записано в VIII клас в държавно или общинско училище.

Получава се на два пъти,половината след влизането в сила на заповедта, а другата в началото на втория учебен срок. Дава се при условие, че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на 450 лева за предходните 12 месеца

Ако решите да подадете лично, отидете до Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Там ще получите заявлението от служителите и насоки за попълването му. Ще са ви необходими следните удостоверителни документи:

- удостоверение за брутни месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца на подаване

- удостоверение от съответното училище, че детето е записано в VIII клас

- медицински протокол от ЛКК, ако детето по здравословни причини не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започването на учебната 2020 – 2021 г.

В случай, че предпочетете да ползвате лицензиран пощенски оператор, свалете заявлението от адрес:

https://asp.government.bg/Е/sotsialno-poЕ/sotsialni-pomoshti (Заявление-декларация по чл.12А)

Попълнете го, подпишете го и го сложете в плик заедно с удостоверителните документи. На получател напишете адреса на съответната Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия Ви адрес и изпратете писмото с обратна разписка. Така може да бъдете сигурни, че ще получите известие при получаване в Дирекцията.

До дни ще заработи и възможност за подаване в Системата за сигурно електронно връчване. Ако имате електронен подпис, регистрирайте се и влезте в нея. Изберете бутона „Заяви e-услуга“, след което изберете Агенцията за социално подпомагане. Изберете електронната услуга. Документът трябва да бъде изтеглен на личния Ви компютър, след което трябва да го попълните. Най-отдолу има прозорец, в който да въведете електронния си подпис. След подписването ще бъде генериран уникален номер на заявката. Запазете всички промени в заявлението. Съхранената, попълнена и подписана форма е необходимо да изпратите чрез системата „Електронно връчване“ към Агенция за социално подпомагане.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата