Полицаите с още 50% към заплатата си при извънреден труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/8860788 www.24chasa.bg
Униформени полицаи охраняват протест в София. Снимка: МВР

Няма да ги компенсират с допълнителен отпуск

Полицаите и пожарникарите да вземат още 50% от основната си заплата, ако работят извън установеното време до 70 часа на три месеца и 280 часа годишно да се отчита като извънрден. Промените в Закона за МВР бяха подкрепени спешно от тристранката вчера, само ден след като текстовете бяха внесени в парламента от Пламен Нунев и депутати от ГЕРБ.

За държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен отпуск до 12 дни за положен труд над установеното работно време. Полицаите работят на ненормиран работен ден и често над установеното време в работни дни, който не се зачита за извънреден и не може да се компенсира с пари. Заради пандемията и протестите пък те са натоварени допълнително.

Законопроектът предвижда и по-големи парични възнаграждения при отличия за благодарност. При награждаване от министъра, зам.-министрите и главния секретар на МВР се планира то да стане 250 лв. При награждаване от ръководителите на структури в МВР от вносителите искат увеличаване на максималния размер от до 120 лв. на до 170 лв.

Това ще струва около 65 млн лв., показват сметките на ГЕРБ. С промяната за тях се регламентира и подневно отчитане на работното време.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога