"Еърбъс" със загуба от 1,44 млрд. евро за тримесечие заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/8862447 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският самолетостроителен гигант "Еърбъс" (Airbus) обяви, че е излязъл на нетна загуба през второто тримесечие в резултат на силно негативното въздействие на коронавирусната пандемия върху авиационната индустрия в световен мащаб, като в същото време заяви, че не може да направи прогнози за финансовото си състояние за настоящата година, предава БНР

През периода април - юни "Еърбъс" отчете нетна финансова загуба за 1,44 млрд. евро спрямо нетна печалба от 1,16 млрд. евро година по-рано, докато приходите на компанията за същия период се свиха с цели 55% до 8,32 млрд. евро.

"Еърбъс" излезе на загуба от 1,23 млрд. евро и преди облагането с данъци и лихви, отчитайки загуба от 1,84 евро за една акция спрямо печалба от 1,49 евро за акция през второто тримесечие на миналата година.

През първите шест месеца на годината аерокосмическият гигант отчете приходи от едва 18,95 млрд. евро, което е с цели 39% по-малко спрямо година по-рано, докато нетната загуба за този период достигна 1,92 млрд. евро спрямо печалба от 1,2 млрд. евро през първото полугодие на 2019.

"Сега въздействието на пандемията Covid-19 върху нашите финансови средства е много видимо през второто тримесечие, като доставките на пътнически самолети през първото полугодие са намалели наполовина спрямо първите шест месеца на 2019 г.", каза главният изпълнителен директор на "Еърбъс" Гийом Фори.

В края на юни приблизително 145 пътнически самолета на Airbus не можаха да бъдат доставени поради кризата с общественото здравеопазване заради пандемията, заявиха от компанията.

Европейският самолетостроител също така отчете отлив на парични средства преди сливания и придобивания и финансиране на клиенти на компанията за 4,4 млрд. евро през второто тримесечие.

Базираната в Тулуза, Франция компания заяви, че все още няма да предостави нови насоки за своите финанси през тази година, тъй като видимостта пред нея остава много ниска и неясна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"