Сачева: Помощта за родители при затворено училище ще струва между 86 и 129 млн. лв. (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8862461 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Велислав Николов

Ако наесен коронакризата затвори училищата, ще има нова помощ за семействата с деца

100 млн. лв. за нова програма за работа от вкъщи, но и за безопасна среда в офиса

„Докато много други хора разиграват сцени, ние работим с хората и чуваме техните проблеми, за да получат храна, да получат работа, но и перспектива. Не приемам това , че някой е поставен в ситуация на водевил“. Това каза социалната министърка Деница Сачева на изслушване в парламента.

Не отделяме един приоритет за сметка на друг, мислим за хората с увреждания, безработните, работещите, но и за бездомните, увери Сачева депутатите в залата и изреди новите мерки, с които правителството ще включи в борбата с коронакризата.

От отделеният над 1,1 млрд. около 800 млн. лв. са насочени към социални мерки. До 2 млн. пенсионери ще достигнат около 320 млн. лв. Три месеца ще получават по 50 лв. Личните асистенти ще са гарантирани за майките на деца с увреждания със 122 млн. лв. За заплати в социалната сфера са предвидени 275 млн. лв. От тях 155 млн. са насочени към сектор “Здравеопазване” - основната част отива към бюджета на НЗОК и оттам към заплатите на медицинските специалисти. Повече пари ще има и за социалните домове.

Минималното обезщетение за безработица пък става от 9 на 12 лв. , обясни още Сачева. Освен това то ще се получава още три месеца.

Мярката 60/40 пък е запазила работните места на над 175 хил. От този месец тя е трансформирана, за да може да обхване повече хора. Очакванията са 500 млн. лв. да стигнат за над 300 хил. работници. Мярката 60/40 влиза в пакета “Заетост х 3” , в който е и специалната ни програма за заетостта в секторите “Пътнически транспорт” и “Туризъм”. Там подкрепяме заплатата на служител с 290 лв., а комбинацията с 60/40 дава възможност в тези два сектора помощта да е 80/20. „Третата ни програма е “Заетост за теб”, като по нея са отделени 160 млн. лв., а 50 млн. лв. са насочени приоритетно към сектора на туризма. Тя дава минимална заплата и осигуровките към нея на работодател, когато наеме безработен за срок от три месеца. От нея вече са се възползвали 1513 фирми, които са кандидатствали за 6450 работни места“, отчете още Сачева. Най-много те са в Благоевград, Бургас и София. Като почти 30% от тях са в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“.

За следващия програмен период сме предложели специален Фонд за безопасни условия на труд, който ще е на стойност 100 млн. лв., каза още Сачева. Освен това работим и по програма, по която да кандидатстват, за да осигурят дистанционна работа на служителите си, като се закупуват таблети, компютри или се осигурява интернет или инвестиции за киберсигурност, когато домът се използва за работно място. Дистанционната работа не е панацея, но все пак трябва да направим всичко възможно да подпомогнем и работодателите, и работниците, каза още Сачева. И обясни, че са предвидени 14 млн лв. за дигитални умения.

Сачева бе категорична, че непрекъснато се мисли в дългосрочен план и даде пример, че аще има специална помощ за семействата с деца, ако училищата и детските градини останат затворени наесен.

Ще продължи и програмата за топъл обяд. А вече над 40 хил. души са поискали за помощите за отопление от 500 лева.

300 семейства пък са поискали помощта за осмокласниците.

Между 86 и 129 млн. лв. ще струва помощта за родители, ако училищата останат затворени наесен заради коронакризата. Социалното министерство е направило разчети на базата на различни сценарии за развитието на COVID-19. Все още се правят преценки и варианти, които са нужни преди да се обяви тази мярка, обясни Сачева.

44 хил. осмокласници ще получат помощ от държавата. Това са около 2/3 от децата в едно поколение, каза още социалната министърка.

„Не спираме нито едно от плащанията, няма никакво забавяне на семейните помощи, подпомагания, даването на хранителни пакети с храна също е помощ, която стига до децата. Крайно време е да спрем с тази спекулация, че правителството застрашава и не мисли за децата“, каза още тя. „Нека си кажем ясно, че образът на социалните работници бе демонизиран, не без съдействието на редица народни представители. Радвам се, че в кризата стана ясно колко са нужни те за благосъстоянието ни“, заяви от трибуната Сачева.

От началото на коронакризата ръстът на безработните е с 58 784 души. Така в кризата сме влезли с малко над 201 хил. хора без рабата, докато към вчерашна дата те са 259 хил. През последната седмица се отчита лек ръст на безработицата, като трендът отново е хората, които са си намерили работа да са по-малко с 400 от тези, които са се запасали на борсата.

"Пакетът от мерки 60/40 и "Заетост x 3", както и останалите мерки, дават своите положителни ефекти и по-малко от 1000 души се регистрират в бюрата по труда на ден. 6,5 до 7% е стремежът ни да бъде ръстът на безработица у нас за годината", каза тя. Според нея мерките работя и дават своя резултат.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата