Радио Китай: Американските политици като Майк Помпео натискат американските компании да напуснат Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/8866049 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

Неотдавна държавният секретар на САЩ Майк Помпео в речта си в калифорнийската библиотека „Никсън“ отправи своеволни клевети срещу Китай, че "принуждава" американските компании, които правят бизнес там, „да угаждат на управляващата партия“, в резултат на което "Китай ограбва САЩ", съобщава Радио Китай. Всъщност американските политици като Помпео, които често говорят за „свободна конкуренция“, се намесват грубо в бизнеса на американските компании и свободното им развитие. Помпео се отклонява от закономерностите на пазарната икономика и игнорира взаимноизгодното партньорство между Китай и САЩ. Той прави всичко възможно, за да разпространява лъжите си, опитва се да сплаши американските компании и да ги накара да се върнат в САЩ, както и насърчава "разделянето" на двете икономики.

Защо американските компании поддържат бизнеса с Китай? Защото от установяването на дипломатически отношения между Китай и САЩ преди повече от 40 години взаимната изгода и печелившите резултати винаги са били същността на двустранния икономически и търговски обмен. През последните години годишните приходи от продажбите на американските компании в Китай достигнаха 700 милиарда щатски долара, а печалбите им надхвърлиха 50 милиарда щатски долара. В същото време висококачествените и евтини китайски продукти влязоха в милиони американски домакинства, повишавайки благосъстоянието им.

В същото време Китай предприе редица мерки за стабилизиране на въшната търговия и чуждестранните инвестиции в отговор на предизвикателствата от пандемията, както и за подобряване на бизнес средата и вдигане нивото на отваряне, за да може доверието на чуждестранните компании към развитието на страната да се засили. Световната банка публикува специален доклад на 27 юли, в който представи успешния опит на Китай в оптимизирането на бизнес средата. В него се посочва, че по отношение на бизнес климата Китай се е качил от 78-мо място през 2018 г. на 31-во място през 2020 г.

Какво направи американското правителство за разлика от Китай? Очевидно е, че политиците от Белия дом злоупотребяват с етикета „предател" и многократно използват административни мерки, като "заплахи за увеличаване на данъците", като натиск върху американските компании, за да ги накарат да се върнат в САЩ.

Хиляди американски компании фалираха под влиянието на пандемията от новия коронавирус. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл наскоро заяви, че САЩ са изправени пред най-големия икономически спад на епохата. Опитите на американските политици като Помпео да разделят американската икономика от китайската ще навредят единствено на развитието на американските компании и търговските им интереси, като по този начин ще вкарат американската икономика в по-трудна ситуация.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина