Окончателно: Здравното министерство ще субсидира болниците и за инфекциозни заболявания

https://www.24chasa.bg/novini/article/8866385 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Депутатите приеха единодушно и включването на България в общото споразумение на ЕС за закупуване на ваксина срещу COVID-19

Здравното министерство ще може да плаща директна субсидия на всички болници в страната за лечение на инфекциозни болести. Тази промяна в Закона за лечебните заведения приеха депутатите с 86 гласа „за“ на първо и второ четене. Днес е последният работен ден на депутатите преди лятната им ваканция, което наложи бързото приемане на промените.

Те са обвързани с това да се даде допълнителна финансова помощ на лечебните заведения в условията на епидемията от коронавирус.

В момента здравното министерство има право да плаща на болниците само за спешна и психиатрична помощ, за дейности по ТЕЛК и за поддържане на регистри. По тази причина лечението на пациентите с инфекциозни заболявания и в частност с коронавирус в условията на епидемия се пое отново от здравната каса по линия на клиничните пътеки.

За да се преодолее опасността от затруднение при бъдещо епидемично разпространение на заразна болест, както и при увеличаване интензитета на COVID-19, се наложи необходимост за подпомагане от страна на държавата на болниците, мотивират внесенята промяна шефката на парламентарната здравна комиси и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Парите ще се отпускат на обществените болници за поддържане на готовността за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести, които подлежат на задължителна изолация- холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне или друга болест, за която с изрична заповед на здравното министерство е въведена карантина.

Такава помощ ще могат да получават и частните болници, но само в условия на извъредно положение или извънредна епидемична обстановка.

Депутатите приеха на първо и второ четене и включването на България в споразумението на ЕС за обща поръчка на ваксина срещу COVID-19. По нея се предвижда страната ни да получи минимум 2 млн. ваксини, като приоритет за поставянето й ще бъдат хората от рисковите групи – над 65 г. И с придружаващи заболявания, но няма да е задължителна.

Решението депуататите приеха единодушно с 94 гласа „за“.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Баровеца, Димана и Ашли пеят и преподават едновременно  Фолкпевицата Димана, която изгря на чалга сцената преди 15-ина години, е преподавател по музика в училище "Княз Александър I" в Пловдив. Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет

Ивайло Найденов е от вълната талантливи юноши на "Левски", които получават шанс за изява в тежкия за клуба момент. 22-годишният играч е титуляр на десния фланг на "синята" защита този сезон. Той наследи на поста бившия капитан Живко Миланов. По време на кариерата си при юношите той се подвизаваше като халф и все още се напасва на новата си позиция

Унизителните заплати принуждават актьори да се кривят на екрана КОЙ Е ТОЙ Владимир Ковачев е на 27 г., от София. Завършва Академията за театрално и филмово изкуство със специалност "Актьорство за драматичен театър", но съдбата го отвежда в Българската национална телевизия, където започва като координатор в "По света и у нас"