Над 107 хил. души са намерили работа по време на коронакризата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8867213 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Велислав Николов

Над 107 хил. безработни са тръгнали на работа от началото на извънредното положение до сега. Това каза социалната министърка Деница Сачева от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за държавните помощи в сектор "Гори и горско стопанство".

Най-много са наетите в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", като тук преобладават сервитьорите и барманите. Следва "Преработващата промишленост", където преобладават работниците в производството на храни и напитки, както и шивачи. На трето място пък са търговците.

През юни се наблюдава спад от 22 хил.безработни спрямо май, отчете още Сачева.

Тя обясни, че 1427 души са останалите без работа в сектор "Гори и горско стопанство" от началото на кризата. Като в бюрата по труда те могат да намерят алтернативна работа. А експертите могат да ги насочат към различни обучения. Сачева напомни, че ЕК е имала условия при финансирането на 60/40 и разделение на финансирането на програмите. Социалното министерство вече работи по новия дизайн на мярката 60/40, който ще действа през последните три месеца. Ние сме готови тогава да предложим мерки, които да се отнасят конкретно за сектора "Гори и горско стопанство", каза още Сачева.

От 3 август стартира нова регионална програма, която ще осигури работа на 2039 безработни, които ще се наемат в подръжката на паркове и градини. За нея са предвидени 6,3 млн. лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата