6 м. затвор условно за мъж, нарушил карантината и шофирал пиян

https://www.24chasa.bg/novini/article/8867363 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

6 месеца затвор условно за нарушаване на противоепидемичните мерки срещу заразата с COVID – 19 и шофиране на автомобил след употреба на алкохол постанови Районният съд в Монтана.

50 годишният Д. Н. Д. – български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, осъждан, влязъл в Р България на 02.05.2020 г. от рискова страна и бил поставен от Столичната Регионална здравна инспекция под 14 дневна карантина в дома си в село Буковец, област Враца. На 6 май т. г. около 2.40 часа, в с. Ерден, обл. Монтана служители на МВР спрели за проверка „Фолксваген - Голф“ и установили, че водачът Д. Н. Д. управлява автомобила с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2.09 промила. Проверката установила още, че мъжът е поставен под карантина във връзка с противоепидемичните мерки срещу разпространяването на заразителна болест по хората, предизвикана от вируса COVID – 19, но нарушил разпоредбите на РЗИ.

Пред съда Д. Н. Д. се призна за виновен и заяви, че доброволно подписва споразумението за наказание 6 месеца „Лишаване от свобода“, за управление на МПС с алкохол над 1,2 промила, изпълнението на което се отлага за срок от 3 години, и за нарушаване на наредба, издадена против разпространяването на заразителна болест по хората – още едно наказание от 6 месеца „Лишаване от свобода“, изпълнението на което също се отлага с изпитателен срок от 3 години. На подсъдимия бе определено едно общо наказание в размер на най-тежкото, а именно „Лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, отложени с изпитателен срок от три години. Към така определено общо най-тежко наказание бе присъединено и наказанието „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година.

Определението е окончателно и не поделжи на обжалване, уточниха магистратите.