Машина на времето: 1.8.1990 г. Д-р Желю Желев избран за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/8867869 www.24chasa.bg

Първоначално кандидат за президент от СДС е д-р Петър Дертлиев, предложен от д-р Желев, тогава лидер на съюза. След петото гласуване става ясно, че д-р Дертлиев е неизбираем и от СДС издигат кандидатурата на д-р Желев. Има и хора против - те смятат, че без него СДС ще се разпадне. Което и става.
На 30 юли 1990 г. се срещат контактните групи на БСП и СДС. Луканов прочита от едно листче 7 условия, при които социалистите биха подкрепили д-р Желев. Едно от условията е вицепрезидент да бъде ген. Атанас Семерджиев.

Подразнен от ултимативния тон на Луканов и от невъзможността някои от условията на БСП да бъдат изпълнени, Желев казва: “Има и осмо условие - отвод!”. Започват дълги преговори и договорки. На 31 юли е издигната официално кандидатурата на лидера на СДС.

На 1 август след драматични перипетии в пленарната зала и зад кулисите д-р Желю Желев е избран за председател (президент) с 25 гласа над необходимия кворум от 2/3.

В суматохата, докато от СДС се радват, от трибуната на парламента д-р Желев предлага за вицепрезидент ген. Семерджиев. В дълголетната ни история д-р Желю Желев е и първият държавен глава, застанал начело на страната чрез преки, свободни и демократични избори. А не по монархическо наследство, чрез заговор, преврат, кърваво въстание или революция.

Първият указ, който новият държавен глава подписва, е №51 от 7 август за отмяната на жителството. Д-р Желев беше начело на държавата два мандата. От 1 август 1990 -а до 19 януари 1992 г., избран от ВНС, и от 21 януари 1992-а до 21 януари 1997 г., избран чрез пряк вот на народа.

Създава фондация

и Балкански

политически клуб

В края на мандата - на 17.9. 1996 г., е регистрирана като самостоятелно юридическо лице фондацията “Д-р Желю Желев” - независима и неправителствена организация. В кръщелното й свидетелство е записано, че “тя е продължение на идеите на д-р Желев за утвръждаване на демократичните принципи и ценности в страната.”

Първите си проекти фондацията прави заедно с партньори като Обединени холандски фондации, фондация “Фридрих Науман”, фондация “Чарлз Стюарт Мот” и др.

През 1998 г. фондацията стартира най-значимата си програма - “Президентска библиотека”. Амбицията е да бъдат издирени, систематизирани и публикувани автентични документални материали, свързани с предисторията и началото на прехода в България.

На 26 май 2001 г. в София д-р Желю Желев създава Балкански политически клуб (БПК) и е избран за негов президент. Учредителното събрание е под мотото “Да европеизираме Балканите!”

Д-р Желев почина на 30 януари 2015 г. Той е един от малцината, минали през политическата мелница, но запазили честността и морала си.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Доверието към ВАР, меко казано, се разклати в Италия и предизвика гневни реакции, след като цели три гола на Алваро Мората във вратата на "Барселона" бяха отменени. В мач от груповата фаза в Шампионската лига каталунците победиха като гост "Ювентус" с 2:0 с голове на Дембеле и Меси. Мората записа хеттрик от отменени голове от позиция на засада

Арсен Венгер, който в момента работи като директор в отдела за развитие на футбола във ФИФА, се обяви против създаването на Европейска суперлига. Според легендарния мениджър на "Арсенал" подобен турнир би заличил английската Висша лига. "Висшата лига сега има превъзходство пред останалите първенства в Европа - коментира Венгер

Щатният досега изпълнител на дузпи в "Челси" Жоржиньо най-вероятно ще бъде лишен от тази привилегия. За това намекна мениджърът Франк Лампард след успеха с 4:0 при гостуването на "Краснодар". Италианският национал пропусна наказателен удар в в 14-ата минута, като това му се случва за втори път от началото на сезона