Австралия ще задължи “Гугъл” и “Фейсбук” да плащат за новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/8868290 www.24chasa.bg
Правителството на Австралия иска да принуди интернет гигантите да плащат за новинарско съдържание. СНИМКА: РОЙТЕРС

Австралия има план да принуди американските техногиганти “Фейсбук” и “Алфабет - Гугъл” да плащат на австралийските медии за новинарско съдържание в забележителен ход за защита на независимата журналистика, предадоха Ройтерс и Би Би Си.

Така Австралия става първата държава, която изисква могъщите интернет компании да плащат за новинарско съдържание, предоставяно от издатели на преса и новинарски сайтове, чрез система на отчисления, която трябва да стане закон тази година, заяви министърът на финансите Джош Фриденберг.

От началото на 2020 г. редица хартиени и интернет издания бяха принудени да направят съкращения на персонал или да преустановят работа заради намалени приходи, припомня Би Би Си.

“Става въпрос за осигуряване на засилена конкуренция, повишена защита на потребителите и устойчив медиен пейзаж”, каза Фриденберг пред репортери в Мелбърн.

След проучване на състоянието на медиите и силата на американските платформи австралийското правителство в края на миналата година предложи на “Фейсбук” и “Гугъл” да договарят доброволно сделка с издателите за използване на съдържанието на техните издания.

Тези разговори стигнаха до задънена улица и сега Канбера казва, че ако споразумение не може да бъде постигнато чрез арбитраж в рамките на 45 дни, австралийският орган за комуникации и медии ще определи законово обвързващи условия от името на правителството.

Новият “код на поведение” за техногигантите ще бъде обсъден от парламента. И ако те не се съобразят, рискуват наказателни глоби от стотици милиони долари.

“Фейсбук” и “Гугъл” реагираха остро на решението на австралийското правителство и дори обявиха, че може да се оттеглят от австралийския новинарски пазар. Те твърдят, че подобни стъпки са пречка пред иновациите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов